Bodi-Laszlo-Cipo(1)(210x140)(2).jpg (Bódi László Cipő)
Szórakozás

Ezrek búcsúztak Cipőtől

Több ezren kísérték utolsó útjára Bódi Lászlót-Cipőt, a Republic együttes alapítóját pénteken a kistarcsai temetőben. A rajongók és tisztelők egy szál sárga rózsával köszöntek el az előadóművésztől.

Bódi László – Cipőt ma 15 órakor kísérték utolsó útjára a kistarcsai köztemetőben. A 47 éves korában, március 11-én szívbetegségben elhunyt énekes, dalszerző, szövegíró emlékét ravatalánál, gyászoló családja előtt zenész- és pályatársai, barátai idézték fel: Boros Csaba, a Republic tagja, Bródy János dalszerző-előadóművész, Antall István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt szerkesztője, valamint Thürmer Gyula politikus, a Munkáspárt elnöke.

“A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével” – fogalmazott Bródy János.

Mint felidézte, harminc évvel ezelőtt, a sárvári fiatal költők táborában ismerte meg Cipőt, aki ott lejátszotta neki zongorán néhány dalát. “Ösztönös tehetség volt, aki szerette volna magát megmutatni. Elérte céljait, a Republic első nagylemeze után már nem volt kétség, hogy megtalálta azt a formát és csapatot, amelyben otthon érezhette magát”.

Bródy János kitért arra, hogy Cipő nehezen tudta elviselni a világgal együtt járó rosszindulatot és gyűlölködést, és azt gondolta, a dalok segítenek ebben. “Igazad volt. Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak” – fogalmazott az előadóművész.

Az 1990-ben alakult Republic zenekar nevében Boros Csaba basszusgitáros Anatole France-t idézve arról beszélt, hogy a jövő csupa múltból áll. “Ha így van, a jövőben az általa írt dalokat és szövegeket adjuk tovább gyerekeinknek, hogy majd ők is továbbadhassák, és így Cipő munkássága sokáig élhet tovább” – emelte ki Boros Csaba.

Cipő barátja, Antall István, az MTVA rádiós szerkesztője azt mondta, Cipő színpadi jelenléte személyes gesztusaival volt teljes. “Frontember voltál lövészárkok és elvakult indulatok nélkül, miközben minden szavad telibe talált. Ugyanolyan természetes és közvetlen voltál magán- és színpadi emberként, a mi nyelvünket beszélted, a mi szavainkat ismerted, a mi dalainkat írtad, a mi érzéseinket mondtad, a mi életünket haltad. Szövegírók között egy költő” – tette hozzá Antall István.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta:Cipő kérte, hogy ott legyen a sírjánál.”Megtiszteltél barátságoddal, büszke voltam rá. Ez nem a nyilvánosságra tartozott, kettőnknek szólt. Egy másik világról álmodtál, amelyben nem a pénz számít, hanem a munka, a tisztesség, a szolidaritás, a becsület a nagyobb érték” – hangsúlyozta a politikus.

A temetésen ott volt mások mellett Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Balázs Fecó, Leskovics Gábor, Charlie, Szigeti Ferenc, D. Nagy Lajos és Benkő László, valamint Horváth Csaba szocialista politikus-írja az MTI.

“A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el, a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel./Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet, elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat/A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel./ Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat./ Akkor is hallod a hangomat, hogyha fáj, hogyha nem szabad, mindig itt vagy, és ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet./Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet, elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat…”

1990. február 23-án alakult az együttes, a lemezborítóikon szereplő hal is átvitt értelemben ezt szimbolizálja. Az alapítók: Boros Csaba, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi László és Cipő. A Republic könnyen értelmezhető, szókimondó és dallamos zenéjéről vált híressé.Koncertjeiken még a színpadra lépés előtt a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalt játszották, az Illés zenekartól.

Ezután cirkuszzenére megjelentek a tagok. Cipő mindig a következőképpen konferálta fel a többieket: Patai Tamás – légtornász, Boros Csaba – állatidomár, Nagy László Attila – mélyvízi búvár, Tóth Zoltán – költő (régebben: erőművész); az utóbbi években az állandó közreműködőket is belevették: Szabó András – Gépfolklór, Halász Gábor – Debrecen. Majd Indul a mandula! felkiáltás után, az állandó nyitódallal a Neked könnyű lehet-tel indult a koncert, ami az első album 1. sorszámú dala(via Wikipédia)

A Republic számos szakmai elismerést kapott, köztük Arany Zsiráf- és Fonogram-díjat, tagjai 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehették át. Cipő zenét írt mások mellett Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is-írja az MTI.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.