Szórakozás

Zumba, mert megérdemled!

zsuky (zsuky)
zsuky (zsuky)

Önfeledt szórakozás, és hatékony alakformálás: ez a zumba!

„Eljött az idő, hogy az edzés igazából felhőtlen szórakozás legyen! Tombolj, sikíts, táncolj szívből, élvezd, hogy élsz! Ilyen a zumba! Megtehetsz bármit, csak érezd jól magad!” Tóth Zsuzsanna, Zsuky-tól, zumba fitness oktatótól származik az idézet, akivel arról beszélgettünk, hogy mi is ez a mozgásforma, amit zumbának hívnak, és ami meghódította az egész világot. Mindent a zumbáról: azoknak, akik még nem próbálták, és azoknak is, akik már beleszerettek.

Először is: mi is a zumba?

-A zumba olyan latin ihletésű fitness kategória, amely egyesíti a latin és a nemzetközi zenét és táncmozdulatokat, egy dinamikus, izgalmas, élénkítő és hatékony fitness rendszert teremtve. Egyesíti az aerobic, intervall és az erősítő gyakorlatokat, így válik hatékony kalóriaégető és szuper testformáló edzéssé. A zumbáról nagyon sokat lehet írni, de én röviden így fogalmaznám meg: a zumba nem más, mint a test és a lélek újjáélesztése és feltöltése. Aki egyszer kipróbálja, sosem akarja többé abbahagyni.

Tehát hatékony zsírégető edzés is, és nem csupán a szórakozáson van a hangsúly.

-Én úgy gondolom, hogy éppen ez a zumba különlegessége és a sikere is, hogy úgy szabadulhatunk meg a feleslegtől, formálhatjuk át a testünket, hogy közben igazán jól szórakozunk! A zumba, egy buliba rejtett fitness program, amely igencsak hatékony zsírégető. Egy óra alatt 6-800 kalóriát is elégethetünk, intenzitástól függően.

Mikor kezdődött a „zumba sztori”?

-A zumba sztori Kolumbia Cali nevű városában a 90-es évek közepén kezdődött Alberto Perez, aerobik és latin tánc oktatóval. Egy napon, mikor Beto megérkezett aerobik órájára, észrevette, hogy otthon felejtette aerobik zenéit. Nem volt mit tenni, gyorsan cselekedni kellett, így elővette táskájából kedvenc latin gyűjteményét, amely csak tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Improvizált, és levezette élete első „zumba” edzését. A vendégek egy óra után azonnal rajongóvá váltak, és alig várták a következő edzést. A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitness koncepció, a Zumba® Fitness Party™.

Mikor rabolta el a szíved ez az edzésforma, hogy lettél zumba oktató?

-A zumbával otthon a nappaliban találkoztam először, amikor a nővérem meginvitált egy közös kis mozgásra, egy DVD segítségével. A zumba számomra nem első látásra lett szerelem. Érdekes, mert mindig is szerettem táncolni, tanultam is sokáig, mégis úgy éreztem ez nem nekem való. Teljesen más volt, mint amit abban az időben sportoltam. Egy darabig nem is foglalkoztam vele, úgy voltam vele, hogy jó volt, ezt is kipróbáltam, de maradok az eddigi edzésformámnál. A nővérem viszont folyamatosan eljárt zumba órára. Akkor is, ha jó kedve volt, de akkor is, ha nem. Minden alkalommal amikor hazajött az egész lakásban érezni lehetett azt a pozitív kisugárzást, amit magával hozott és ez tetszett nekem.

Végül elmentem vele egy órára. Igen itt kellene azzal folytatódnia a történetnek, hogy azóta szerelem, de nem így lett. A harmadik számnál már annyira elfáradtam, hogy kiálltam, ráadásul volt egy csomó olyan lépés, amit nem bírtam követni, mindenesetre jól éreztem magam. Hazafelé a kocsiban egyszer csak hirtelen elgondolkodtam. Azt éreztem: te jó ég ebben az egy órában a világon semmi gondommal nem foglalkoztam, egyszerűen kikapcsolt az agyam, minden feszültség eltűnt belőlem. Elfáradtam, de olyan jóleső fáradság lett úrrá rajtam, hazáig mosolyogtam és arra gondoltam ezt újra át akarom élni.

Ettől a felismeréstől kezdve nem volt megállás. Amennyi órára csak tudtam elmentem és elhívtam magammal a barátaimat is. Ők aztán megadták nekem az utolsó lökést ahhoz, hogy zumba instruktor lettem. Javasolták, hogy végezzem el a képzést, mert elmondásuk szerint, ha nem látták az oktatót, akkor mindig engem figyeltek. Nagyon gyorsan megtanultam a lépéseket és ezáltal ők is tudták követni a koreográfiákat. Láttak bennem fantáziát, amiért rendkívül hálás vagyok nekik. Azóta minden nap igyekszem, hogy azok az emberek, akik hozzám látogatnak el órára, megérezzék mindazt, amit én éreztem akkor és ott, az első alkalmat követően, és amit azóta is minden alkalommal érzek. Igyekszem átadni a vendégeimnek azt, amit nekem jelent a zumba.

Minek köszönheti a zumba hatalmas népszerűségét? Véleményed szerint mi a titka?

-A zumba titka, ahogy már említettem, véleményem szerint abban rejlik, hogy úgy formálhatjuk és alakíthatjuk át a testünket, hogy közben szórakozunk. Az órákon elhangzó zenék és a koreográfiák együttese pozitív hatással van testünk mellett a lelkünkre is. Terápiás gyógymódnak is kiváló. Több olyan vendégem is van, aki kifejezetten azért jár órára, mert megszabadítja az antidepresszánsoktól és ráadásként örül, mert a párja nem csak érzi, látja is a pozitív változást. Egyszerre szabadít meg a stressztől és a makacs feleslegtől és nem mellesleg megjegyezném fantasztikus barátságokat képes kialakítani a közösségekben!

Óriási zumba élményre, bulira készültök áprilisban. Mi is lesz ez pontosan?

-Április 20-án szombaton 19.00- 21.00 óráig a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tornatermében rendezünk egy Zumba Fitness Master Classt! Óriási megtiszteltetés ér, több ízben is! Kelly Bullard ZES látogat el hozzánk. Fantasztikus, mert nagyon sok oktató kolléga csatlakozik hozzánk a vendégeivel, akik közül többen a színpadon is bemutatkoznak.

Karszalagok már kaphatók Zsuky-nál. Jegyvásárlással kapcsolatos bővebb információért kattintson ide!

A nagyszabású zumba buliról, a székesfehérvári Zumba Fitness Master Class-ról, és Kelly Bullard-ról bővebben cikkünk következő részében olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik