Szórakozás
Kerekasztal beszélgetés (Kerekasztal beszélgetés)

Hogyan csináljunk külföldön magyar karriert?

24.hu
24.hu

2013. 03. 18. 11:39

Négy külföldi nagyvállalat hazai HR igazgatói egy kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg, hogy mitől jó és vonzó egy munkahely.

Egy szerdai konferencián Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. HR vezérigazgató-helyettese, Varjasi Gábor, a MOL Kompetenciafejlesztés és Stratégiai HR vezetője, Bohács Bernadette, az Ericsson Magyarország HR igazgatója és Veres Rita, az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója vitatták meg, milyen stratégiák mentén növelhető a munkavállalói elégedettség és a munkáltató iránti elköteleződés.

Mi változott?

Több, mint harminc éve mérik a nemzetközi piacon, hogy hogyan érzik magukat a munkahelyükön az alkalmazottak, ám Magyarországon ez csak később jött divatba. . „Míg tíz éve hihetetlen volt egy-egy vezető számára, hogy igenis meg kell kérdeznie a beosztottak véleményét, addigra ma már közel száz vállalat jelentkezik a legjobb munkahely felmérésünkre évről évre” – mondta el Veres Rita, az Aon Hewitt nagyvállalat ügyvezető igazgatója. Vagyis mára már számít – többnyire – a dolgozók véleménye, s az, hogyan is érzik magukat a munkahelyükön. A másik változás pedig a rugalmas időbeosztásban jelentkezik. Egyre több nagyvállalat engedélyezi az otthoni munkavégzést. Már nem az az elv érvényes, hogy reggel 8:00-tól este 6:00-ig szigorúan egy asztal mellett kell ülni, hanem az a fontos, hogy a munka el legyen végezve. Hogy az irodából vagy otthonról, az már nem számít. Ez főleg a családos embereknek kedvez.

Külföldért sem kell elhagynunk a hazánkat

Az innovatív gondolkodás mellett van még egy ok, amiért megéri multinacionális cégeknél dolgozni. Bohács Bernadette, az Ericsson Magyarország HR igazgatója arról beszélt, hogy hogyan oldják meg a kollégáik elhelyezését, támogatását, hogyha azok külföldi karrierre vágynak. „Lehetőséget biztosítunk azoknak a dolgozóinknak, akik külföldön is szeretnék kipróbálni magukat. Ezért jó, hogy az Ericsson egy multinacionális vállalat, ugyanis szinte bármelyik leányvállalathoz áthelyezhetjük a magyar kollégát, aki ezáltal a vállalaton belül marad, vagyis nem kerül ki a szabad piacra, hanem a vállalat tagja marad. Hogyha valaki Angliában vagy Olaszországban szeretne dolgozni, akkor itthon fizetés nélküli szabadságra küldjük azért, hogyha egy bizonyos idő után haza szeretne jönni, biztosítani tudjuk neki a hazatérését is”. Ez így meseszerűen hangzik, de fontos hozzátennünk, hogy ez a lehetőség csak a kiváló szakemberek számára áll nyitva. És talán ez lehet az egyik módja annak, hogy a friss egyetemisták a röghözkötésükben találjanak egy kiskaput.

Jó vagy vonzó?

Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. HR vezérigazgató-helyettese megkülönbözteti a jó és a vonzó munkahelyeket. Jó az, amiben a saját dolgozóik jól érzik magukat, vonzó azonban akkor lesz egy munkahely, hogyha a külsős emberek is azt gondolják, hogy az egy jó hely. „Az is fontos, hogy először a belső kommunikációnkat tegyük rendbe, hogy utána hitelesen tudjunk kifelé is kommunikálni, ettől válunk megbízhatóakká. Magyarországon a fluktuáció jelenleg tíz százalék felett van, nálunk viszont ez csak egy százalék. Azt hiszem, ez mindent elárul” – tette hozzá.
Az, hogy léteznek ilyen munkahelyek ma Magyarországon, bizakodásra ad okot, hogy egyszer az összes vállalat eléri azt a szintet, hogy ilyen mértékben érdekelje őket a dolgozóik jóléte..

Zsingor Tünde

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.