Szórakozás

Hogyan csináljunk külföldön magyar karriert?

Kerekasztal beszélgetés (Kerekasztal beszélgetés)
Kerekasztal beszélgetés (Kerekasztal beszélgetés)

Négy külföldi nagyvállalat hazai HR igazgatói egy kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg, hogy mitől jó és vonzó egy munkahely.

Egy szerdai konferencián Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. HR vezérigazgató-helyettese, Varjasi Gábor, a MOL Kompetenciafejlesztés és Stratégiai HR vezetője, Bohács Bernadette, az Ericsson Magyarország HR igazgatója és Veres Rita, az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója vitatták meg, milyen stratégiák mentén növelhető a munkavállalói elégedettség és a munkáltató iránti elköteleződés.

Mi változott?

Több, mint harminc éve mérik a nemzetközi piacon, hogy hogyan érzik magukat a munkahelyükön az alkalmazottak, ám Magyarországon ez csak később jött divatba. . „Míg tíz éve hihetetlen volt egy-egy vezető számára, hogy igenis meg kell kérdeznie a beosztottak véleményét, addigra ma már közel száz vállalat jelentkezik a legjobb munkahely felmérésünkre évről évre” – mondta el Veres Rita, az Aon Hewitt nagyvállalat ügyvezető igazgatója. Vagyis mára már számít – többnyire – a dolgozók véleménye, s az, hogyan is érzik magukat a munkahelyükön. A másik változás pedig a rugalmas időbeosztásban jelentkezik. Egyre több nagyvállalat engedélyezi az otthoni munkavégzést. Már nem az az elv érvényes, hogy reggel 8:00-tól este 6:00-ig szigorúan egy asztal mellett kell ülni, hanem az a fontos, hogy a munka el legyen végezve. Hogy az irodából vagy otthonról, az már nem számít. Ez főleg a családos embereknek kedvez.

Külföldért sem kell elhagynunk a hazánkat

Az innovatív gondolkodás mellett van még egy ok, amiért megéri multinacionális cégeknél dolgozni. Bohács Bernadette, az Ericsson Magyarország HR igazgatója arról beszélt, hogy hogyan oldják meg a kollégáik elhelyezését, támogatását, hogyha azok külföldi karrierre vágynak. „Lehetőséget biztosítunk azoknak a dolgozóinknak, akik külföldön is szeretnék kipróbálni magukat. Ezért jó, hogy az Ericsson egy multinacionális vállalat, ugyanis szinte bármelyik leányvállalathoz áthelyezhetjük a magyar kollégát, aki ezáltal a vállalaton belül marad, vagyis nem kerül ki a szabad piacra, hanem a vállalat tagja marad. Hogyha valaki Angliában vagy Olaszországban szeretne dolgozni, akkor itthon fizetés nélküli szabadságra küldjük azért, hogyha egy bizonyos idő után haza szeretne jönni, biztosítani tudjuk neki a hazatérését is”. Ez így meseszerűen hangzik, de fontos hozzátennünk, hogy ez a lehetőség csak a kiváló szakemberek számára áll nyitva. És talán ez lehet az egyik módja annak, hogy a friss egyetemisták a röghözkötésükben találjanak egy kiskaput.

Jó vagy vonzó?

Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. HR vezérigazgató-helyettese megkülönbözteti a jó és a vonzó munkahelyeket. Jó az, amiben a saját dolgozóik jól érzik magukat, vonzó azonban akkor lesz egy munkahely, hogyha a külsős emberek is azt gondolják, hogy az egy jó hely. „Az is fontos, hogy először a belső kommunikációnkat tegyük rendbe, hogy utána hitelesen tudjunk kifelé is kommunikálni, ettől válunk megbízhatóakká. Magyarországon a fluktuáció jelenleg tíz százalék felett van, nálunk viszont ez csak egy százalék. Azt hiszem, ez mindent elárul” – tette hozzá.
Az, hogy léteznek ilyen munkahelyek ma Magyarországon, bizakodásra ad okot, hogy egyszer az összes vállalat eléri azt a szintet, hogy ilyen mértékben érdekelje őket a dolgozóik jóléte..

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik