Szórakozás

Tucatnyi meghökkentő tény Ferenc pápáról!

A leendő egyházfő vegyésznek készült, imádja a focit, régebben futballozott. Nem támogatja a homoszexuális párok gyerekvállalását, de kiáll a gumióvszer mellett. További meglepő tények Bergoglioról!

Alig telt el pár óra az új pápa megszavazása óta, a közbeszéd és a média máris azt találgatja, vajon milyen ember is a szentatya, aki „Ferenc” néven tölti be a pápai tisztséget. Személyiségéről, világszemléletéről és előéletéről gyűjtöttünk össze egytucatnyi érdekességet! Kiderült: Bergoglio az egyszerűség híve, kerülte a fényűzést. Repülőgépen turistaosztályon utazott, autóbusszal közlekedett és az érseki lakosztályt is visszautasította, helyette egy kis lakásban élt.

Máris példát mutatott híveinek a szerdán megválasztott új katolikus egyházfő a konklávén részt vevő Erdő Péter esztergom-budapesti érsek értékelése szerint. A vatikáni Szent Péter téren a magyar bíboros Ferenc pápának a bazilika lodzsáján való bemutatkozása után nyilatkozott. Elmondta, az új egyházfő “máris példát mutatott azzal, hogy egyszerű fehér reverendában jelent meg, és kedves, közvetlen stílusban szólt a hívőkhöz”.

A Vatikánból való távozása előtt az esztergom-budapesti érsek azt is elmondta, hogy már a konklávé napjaiban beszélgetett a pápává választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíborossal. “Ez volt a második pápaválasztás, amelyen eddig részt vettem. Emelkedett és jó hangulatban zajlott” – fogalmazott a bíboros. Hangsúlyozta, hogy “a vallásos atmoszféra megteremtésében a Sixtus-kápolna is segített”.

“A konklávé mindenképpen mély élmény nekünk, pápaválasztó bíborosoknak, már csak azért is, mivel az új pápa a közvetlen környezetünkből kerül ki. A megválasztása előtti órákban beszélgettem Bergoglióval, azt kérdeztem tőle, járt-e már Magyarországon. Azt válaszolta, hogy nem. Ki is javítottam, hogy még nem” – számolt be Erdő Péter. Hozzátette, hogy beszélgetésük témája volt a Buenos Aires-i katolikus egyetem is. “Nagy öröm az új pápa  megválasztása! Az is, hogy Európán kívüli lett az egyházfő. Utoljára az ókorban volt nem európai pápa, akkor  afrikai” – hangsúlyozta a magyar bíboros.

Kiemelte, hogy Bergoglióval olasz származású vezetője lett az egyháznak, ahogyan “Buenos Aires lakosságának a fele is olasz származású”. Erdő Péter megjegyezte: Ferenc pápa első mondataiban kijelentette, hogy a világ végéről érkezik: “ez az argentinok sajátos hangulati állapota, úgy érzik, hogy ők élnek a világ legmesszebbi részén”.

“Nem az számít, hogy argentin. Az új pápa szuverén egyéniség. Energikus, és odafigyel mindenkire: velem beszélgetve tudta azt is, milyen magyar papok szolgálnak egyházmegyéjében” – mondta a magyar egyházi vezető. Hozzáfűzte, hogy az egyházfő első beszédeiben fogja elmondani, mit tart prioritásnak. “Fontos lesz a beiktatásán mondott első hivatalos beszéde” – hangoztatta Erdő Péter.

13+1 érdekesség a leendő pápáról:

1. Egy olasz származású vasúti munkás gyermeke.

2. Ő lesz modern kor első nem európai pápája, s az első amerikai kontinensről származó egyházfő.

3.  Eredetileg vegyésznek tanult.

4. Három nyelven – olasz, spanyol, német – beszél folyékonyan.

5. Egy gyerekkori fertőzés miatt eltávolították egyik tüdőlebenyét, 50 éve él egy működő tüdővel.

6. Mint említettük: az egyszerűség híve, legtöbbször autóbusszal utazik.

7. Elítéli a homoszexuális párok örökbefogadását, az óvszer használatát viszont támogatja.

8. Konzervatív beállítottsága ellenére elítéli azokat a papokat, akik nem keresztelik meg egyedülálló anyák

gyermekeit.

9. Állítólag a 2005-ös választáson ő kapta Benedek után a legtöbb szavazatot.

10. 2001-ben egy kórházban megmosta majd megcsókolta az AIDS-betegek lábát.

11. Közreműködött a „ A mennyben és a földön” című spanyol nyelvű könyvnél.

12. Felhívta az argentin hívek figyelmét arra, hogy ne utazzanak Rómába a beiktatására, az útiköltség árát

inkább adják rászoruló embertársaiknak.

13. Aprócska lakásban élet, szerény körülmények között.

13+1. Nagy rajongója a labdarúgásnak. Kedvenc csapata az argentin San Lorenzo FC.

(forrás: The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik