Szórakozás

Jorge Mario Bergoglio argentin érsek az új pápa

Harangzúgás és tapsvihar a Vatikánban: megválasztották az új pápát!Habemus papam- van pápánk!A 76 éves Jorge Mario Bergoglio argentin érsek, I. Ferenc néven irányítja majd a katolikus egyházat.

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének – jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este a Szent Péter-bazilika erkélyéről röviddel este nyolc óra után.A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el – első latin-amerikaiként – Szent Péter trónját.

Délelőtt még fekete füst szállt fel a Sixtusi-kápolna kéményéből, ami azt jelentette, hogy a pápaválasztó bíborosoknak a konklávé második napjának délelőttjén nem sikerült pápát választani.

Délután két újabb szavazást tartottak, ami sikeresnek bizonyult, megválasztoták az új pápát. A Vatikánban zengnek a harangok. Kiderült ki lett a 266. pápa, amikor is bejelentették: habemus papam, azaz van pápánk!  A bíborosok dékánja két kérdést tett fel a sikeres voksolás után az új egyházfőnek. Az első: elfogadja-e megválasztását, a péteri szolgálatot? Mivel a jelölt az első kérdésre igennel válaszolt, azonnal az egyház pápája és Róma püspöke lett. A második: milyen néven lehet szólítani?

Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában- írja az Újszó.

A Szent Péter téren összegyűlt hatalmas tömeg, és az egész világ várt a fehér füstre és arra, hogy megjelenjen az új Szentatya a Szent Péter-bazilika erkélyén. Ha élőben szeretné követni a Szent Péter tér eseményeit kattintson ide!

Unveiled: The new Pope has been unveiled as Argentine Jorge Mario Bergoglio, the Archbishop of Buenos Aires, who will take the name Pope Francis.

Imádkozzatok értem!- kérte I. Ferenc pápa, majd Urbi et orbi áldásban részesítette a hívőket és a Szent Péter téren összegyűlteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik