Szórakozás

Árfolyamgát: egyhavi törlesztőrészlet-spórolás! [X]

Egy év alatt egyhavi törlesztőrészletet spórolhat meg az, aki belép az árfolyamgátba.

Akar egy év alatt akár egy teljes havi devizahitel-törlesztőrészletet megspórolni? 133 ezer család már így döntött, és már be is lépett az árfolyamgát II. rendszerbe. Ők 2017 júniusáig előre tervezhető, fix összeget fizetnek meg havi törlesztésként. Az aktuális törlesztőrészlet a március 7-i árfolyamszintekhez képest a frankhitelek esetében 35 százalékkal (!), az eurókölcsönök esetében pedig közel 17 százalékkal alacsonyabb törlesztést jelent.

Az árfolyamgát II. kimagasló előnye, hogy a fix törlesztés lehetősége mellett az adósok számottevő támogatást is kapnak. A havi törlesztőrészlet kamattartozásának a rögzített és a tényleges árfolyam közötti különbözetét a kormány és a bankok fizetik meg. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a január végéig bejelentkezett ügyfelek összesen 6 milliárd forintot spórolhattak így meg. Az ügyfelek reálisan azzal számolhatnak, hogy egy év alatt mentesülnek közel egyhavi törlesztéstől. Ráadásul a gyűjtőszámlára kerülő tőketartozási árfolyam-különbözet kamata igen kedvező. Ugyanis ez a 3 havi bankközi alapkamathoz van rögzítve, ami jelenleg kb. 5,2 százalék.

A kormányzat és a bankok megállapodása szerint az árfolyamgát időszaka után sem kell a megugró törlesztéstől tartani, a védelem itt is él: a szabály alapján a fizetendő havi részlet az árfolyamgát lezárása után, 2017 júliusától is legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet meg a gyűjtőszámla-hitel törlesztése miatt.

Összességében az árfolyamgát-konstrukció legnagyobb előnye, hogy a kiszámíthatóság, stabilitás mellett biztos törlesztési kedvezményt is kínál az ügyfélnek – aligha véletlen, hogy a miniszterelnöktől, a Magyar Nemzeti Bankig, illetve a PSZÁF-tól a bankokig és független közgazdászokig mindenki ezt a konstrukciót ajánlja.

A törvényi feltételek szerint március 29-ig lehet a védelemre jelentkezni. A bankok ügyfélszolgálata mellett a PSZÁF is széles körű tájékoztatással segíti a felelős döntést.

További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik