Szórakozás

Belehalhatunk a neten vett gyógyszerekbe!

A kétes eredetű szerek nagy része hamisított, így szedésük komoly egészségkárosodást vagy halált is okozhat.

Kampányt indított a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a GYEMSZI OGYI, a Magyar Gyógyszerész Kamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A március 31-ig tartó, “Eredeti? Hamis?” elnevezésű, főként internetes akciósorozat célja felhívni a lakosság figyelmét arra a veszélyre, amit a nem biztonságos forrásból, legfőképp internetes vásárlásból származó gyógyszerek alkalmazása jelent – olvasható a HáziPatika oldalán.

A fiatalokat célozzák meg Mint Székely Krisztina, a Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője (HENT) sajtótájékoztatón kifejtette: 2010-ben volt utoljára erre vonatkozó kampány, ám azóta drasztikusan romlott a helyzet. Míg akkor a felnőtt lakosság mindössze egy százaléka nyilatkozott úgy, hogy vásárolt már bizonytalan eredetű szert, következő évben ez az adat már kettő, 2012-ben pedig 4 százalék volt. Ráadásul azok száma is egyre nő, akik tudják, hogy ez veszélyes, mégis internetről rendelnek gyógyszereket. Mindez azért megdöbbentő, mert a HENT adatai szerint a Magyarországon 2012-ben bevizsgált bizonytalan forrásból származó gyógyszerek 100 százaléka hamis vagy illegális volt.

Székely Krisztina kiemelte, hogy az interneten is vannak biztonságos csatornák: az ÁNTSZ által engedélyezett patikák honlapjairól lehet vásárolni, ám szigorúan csak vény nélküli termékeket. Jelenleg 80-90 ezer gyógyszert és étrendkiegészítőket kínáló weboldal működik világszerte, ám ezek 90 százaléka illegális. Könnyen ellenőrizhető, hogy az adott honlap legális forrás-e, hiszen ezek listája megtalálható az Országos Tisztiorvosi Hivatal honlapján.

Tovább a cikk folytatására!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik