Szórakozás

Vizeletvizsgálat otthon? Csak a telefonunk kell hozzá!

mobiltelefon(210x140)(3).jpg (mobiltelefon, laptop, )
mobiltelefon(210x140)(3).jpg (mobiltelefon, laptop, )

Új mobilalkalmazás került piacra.

Egy új okostelefon-applikáció képes arra, hogy bizonyos betegségre utaló jeleket felismerjen a vizeletmintában – hangzott el a Los Angeles-i TED (Technológia, Oktatás és Formatervezés) konferencián – írja a HáziPatika.

A uChek néven bemutatott okostelefon alkalmazás 25 egészségügyi probléma diagnosztizálásában és kezelésében segít. “Orvosi vizsgálatra alkalmas eszközt akartam a felhasználók kezébe adni” – nyilatkozta a feltaláló, Myshkin Ingawale a BBC-nek.

A program tíz elem jelenlétét képes mérni a vizeletben, beleértve a glükózt, a fehérjéket és a nitriteket. Olyan betegségekre hívhatja föl a figyelmet, mint a diabétesz, a húgyúti fertőzés, bizonyos rákfajták és a májproblémák, de akár az általános egészségi állapot figyelemmel kísérésére is használható.

A felhasználóknak egy tesztcsíkot kell a gyűjtött vizeletmintába meríteni, majd a megfelelő színfelismerés érdekében az alkalmazáshoz adott alátétre helyezni, s lefotózni a mobileszközzel. A program a fénykép alapján számítja ki, észlelhető-e valamilyen elváltozás a vizeletben.

A cikk folytatásához tovább a HáziPatika.hu-ra!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik