Szórakozás

Dzseláda pávián született a Veszprémi Állatkertben

dzseládapávián (dzseládapávián)
dzseládapávián (dzseládapávián)

Dzseláda pávián született néhány hete a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban: a majomkölyköt kedden mutatták meg a nyilvánosságnak.

Az állatkert 2005 óta tart a nemzetközi fajmegmentő program keretében – Magyarországon egyedülállóan – dzseláda (vagy barna) páviánokat. A mostani tenyészcsapat 2009 januárjában érkezett, és azóta eltelt idő alatt már a harmadik apróság született a kilenc fősre duzzadt kolóniában.

A dzseládák az egyik legkülönösebb majomfajt képezik sajátos táplálkozásuk és kinézetük miatt. “Hölgyválasz” van náluk, ráadásul a nőstények a valódi vezetők. Amikor egy idegen hím megpróbálja átvenni az uralmat a csapat felett az éppen regnáló hím kiszorítása révén, a nőstények eldöntik, hogy kit támogatnak, majd agresszíven fellépve elűzik a számukra kevésbé rokonszenves hímet.

A dzseládák a majmok között is kiemelkedő kommunikációs képességgel rendelkeznek: eddig 27 hangot tudtak megkülönböztetni a kutatók.

A néhány hete világra jött apróság idejét mamájába kapaszkodva tölti, aki csapattársaival együtt féltve őrzi kicsinyét. Az új jövevény napról napra ügyesebb, bátrabb; már most is el-elhagyja mamáját és megpróbálja egyedül felfedezni környezetét, ám a csapat tagjai rendkívül szemfülesek, így amint észreveszik a csellengőt már vissza is tessékelik a mama hátára-írja a Veszprémi Állatkert közösségi oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik