Szórakozás

Véradós körlevelek: inkább ne küldje tovább!

véradás (véradás, )
véradás (véradás, )

Nincs olyan ember, aki a közös Facebook-falán ne látott volna még felhívást, ami véradásra sarkall, méghozzá konkrét személy szükségleteire hivatkozva - írja a Házipatika.com.

Ha Ön is osztott már meg olyasmi levelet vagy felhívást, amiben xy kórház z osztályán fekvő kisfiúra/idős hozzátartozóra/közeli barátra hivatkozva kerestek véradókat, akkor most praktikus tanáccsal szolgálunk.

 

Mint arra a Háziorvos blog is felhívta a figyelmet, az ilyen típusú körlevelek súlyos személyiségi jogokat sértenek: érzékeny adatokat (név, lakcím, anyja neve, betegség, ellátás helye, fotó) adnak közre embertársainkról. Nagyobb baj, hogy a legtöbb esetben leginkább dátum nélkül keringenek a segélykérő felhívások az éterben, így akár évekkel később is felbukkanhatnak, a gyanútlan felhasználókat alaposan megtévesztve. 

Ha ilyen felhívással találkozunk, ne rohanjunk azonnal a legközelebbi véradási helyszínre, és ne osszuk meg a felhívást sem! Az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) ugyanis a vérkészletek koordinációja a legfőbb feladata, így tényleges vérhiány esetén értesítik a regisztrált véradókat, akik szükség esetén rendelkezésre állnak.

Tévedés ne essék, még mindig van lehetőség arra, hogy a hozzátartozóink gyógyulásához szükséges vért a családtagok, barátok adják. Ebben az esetben a véradóknak a véradásra való jelentkezéskor jelezniük kell ezt a szándékot, és ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amely tartalmazza a hozzátartozó (akinek a vért szánjuk) nevét, születési idejét, taj számát, vércsoportját és az ellátó kórház, osztály nevét. Amennyiben a véradomány szakmai szempontok alapján megfelelő és a gyógyításához szükséges, akkor azt az adott személynek biztosítani fogják. Eltérő vércsoport esetén a leadott vér a többi beteg gyógyulását szolgálja.

Irányított véradásra bármely vérgyűjtési helyszínen lehet jelentkezni. Az irányított véradásra jelentkezők személyi igazolványukat, lakcím- és tajkártyájukat feltétlenül vigyék magukkal!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik