Szórakozás

Politikusok, egyházi vezetők írták alá a magzatkísérletek elleni petíciót

A magzatkísérletek elleni kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió ne támogasson olyan kutatásokat, amelyek megfogant életeket pusztítanak el - írja az MTI.

Az “Egy közülünk” európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő, a párt Veszprém megyei elnöke ismertette: a magzatkísérletek elleni kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió ne támogasson olyan kutatásokat, amelyek megfogant életeket pusztítanak el.

Az európai polgári kezdeményezés intézménye tavaly április elsején lépett életbe. Az Egy közülünk az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, melynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében.

A kezdeményezést legalább hét EU-tagországban legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell támogatnia, továbbá a hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást (Magyarországon ez a szám 16 500).

Miután összegyűlt az egymillió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. Pálffy István hangsúlyozta: az élet a magzati léttel kezdődik, védelem illeti meg.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere háromgyermekes családapaként is arra kérte a veszprémieket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, hiszen a magzat képtelen megvédeni jogait, az élet védelméért pedig mindent el kell követni.

Márfi Gyula veszprémi érsek intett “az ultraliberális gondolkodásmódtól”, amely oltalmába veszi például védett állatok utódait, de hagyja elpusztítani az emberét. Az élet szent – mondta.

Steinbach József dunántúli református püspök is a magzati élet védelmében emelt szót, majd kijelentette: a dunántúli reformátusok hittel, szeretettel és reménnyel csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Dékány Sixtus zirci apát emlékeztetett arra, hogy már az ősi közösségek is ajándékként tekintettek a gyermekre; azt kérte a hívőktől, álljanak az ügy mellé, hiszen ezzel hitvallást is tesznek.

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója megjegyezte: régen nem kellett erről beszélni, mert egyértelmű volt, hogy a magzat mint ember létezik.

A gyűjtőíveket a politikusok és egyházi vezetők mellett aláírta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi szervezete nevében Tarr György, Császár Gábor, az MKB Veszprém kézilabdázója, Kahler Frigyes jogász, Halmay György KDNP-s önkormányzati képviselő, Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum, az érsekségi turisztikai központ igazgatója és Latorczai János igazságügyi szakértő, a KDNP veszprémi városi szervezetének elnöke.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.