Szórakozás

A csúcsra juthat Ben Affleck

Steven-Spielberg.(210x140)(2).jpg (Steven Spielberg.)
Steven-Spielberg.(210x140)(2).jpg (Steven Spielberg.)

Nyolcvanötödik alkalommal osztják ki az Oscar-díjakat ma Los Angelesben. A legrangosabb hollywoodi elismerés idei legnagyobb esélyese a Lincoln című film, Steven Spielberg történelmi tablója, amelyet 12 kategóriában jelöltek az amerikai filmakadémia tagjai.

Tizenegy kategóriában érdekelt Ang Lee háromdimenziós munkája, a Pi élete. A nagy esélyesek között szerepel A nyomorultak című musical, Az Argo-akció című politikai krimi (rendező: Ben Affleck) és a szintén politikai témájú Zero Dark Thirty – A bin Laden-hajsza, valamint a Szerelem című dráma. Utóbbi a legjobb idegen nyelvű film kategória legfőbb esélyese, de elnyerheti a legjobb alkotásnak járó szobrot is. A film rendezőjét, Michael Hanekét jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra, csakúgy mint Steven Spielberget, Ang Leet, illetve David O. Russellt a Napos oldalért és Benh Zeitlint A messzi dél vadjaiért.

George Clooney volt az egyik producere a hét jelölést kapott Argo-akciónak, így Warren Beatty mellett ő a második művész, akit jelöltek a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színész kategóriában is.


Zero Dark Thirty – A Bin Laden-hajsza (Fotó: filmtrailer.hu)

Harmadik Oscar-díját nyerheti Daniel Day-Lewis, akit ezúttal a Lincoln című film címszerepéért jelöltek a legjobb férfi főszereplők között, és Oscar-díjas lehet a 86. születésnapját éppen ma ünneplő Emmanuelle Riva, aki a Szerelem női főszereplőjeként reménykedhet a díjban.

Daniel Day-Lewis (Forrás: totalfilm)

Érdekesség, hogy a legjobb férfi mellékszereplők között jelölt színészek – Christoph Waltz, Philip Seymour Hoffman, Robert De Niro, Alan Arkin és Tommy Lee Jones – korábban már mind elnyerték az Oscart. Először díjazhatnak az akadémia tagjai palesztin filmest – Emad Burnat 5 Broken Cameras című alkotása a legjobb egészestés dokumentumfilmek között van versenyben – és először nyerhet afgán film is a Buzkashi Boys című rövidfilm révén.

A ceremóniát a Dolby Színházban tartják, a házigazda Seth MacFarlane lesz. A gálán fellép Barbra Streisand, Adele és Norah Jones is, a díjakat mások mellett Nicole Kidman, Robert Downey Jr., Meryl Streep és Christopher Plummer adja át. A díjátadót hozzávetőleg 200 országban sugározzák a televíziók.

A díjátadót soha el nem szalasztó Andy Vajna megtippelte, kik viszik haza az aranyszobrocskákat. A producer például úgy gondolja, nem valószínű, hogy Steven Spielberg a díjazottak között lesz. Néhány napja pedig kegyetlenül őszinte véleményét fogalmazta meg egy névtelenségbe burkolózó hollywoodi rendező az Oscar-díj idei jelöltjeiről. Ő leginkább a Szerelem című fim jelölésvel nem ért egyet, de több Oscar-esélyes alkotás esetében sem tett lakatot a szájára.

Kis Oscar-történelem:

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították, hogy elismerjék a mozgóképipar legjelesebb alkotóinak tevékenységét. Az akadémiai díjakat – Academy Awards –  először 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt szállodában, zártkörű banketten nyújtották át tizenkét kategóriában.

A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, a legelterjedtebb legenda szerint ezért, mert Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát a figura Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette.

A 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrot George Stanley formázta meg, 1945-ig minden darab egyedi példányként került ki keze alól. Az új szobrokat 1982 óta januárban készíti el a chicagói R.S. Owens and Co. cég. A filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovag kezdetben bronzból, később a britannium nevű, könnyebben megmunkálható ónötvözetből készült. A mai napig már több mint 2800 szobrot adtak át.

A díjazottak nevét – a korai lapzárta miatt – évekig megkapták az újságok, amikor azonban 1940-ben az egyik lapban a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a lepecsételt és a helyszínen felnyitott borítékokra.

Az 1932-es gálát közvetítette először a rádió, az 1953-ast a televízió: a vezető riporter Ronald Reagan későbbi amerikai elnök volt. Egymilliárdnál többen először 1990-ben nézték a gálát, az idén már több mint 225 országban élvezhetik a nézők a díjátadó ünnepséget. A filmrajongók okostelefon-alkalmazással azonnal értesülhetnek a díjakkal kapcsolatos újdonságokról és a Facebookon My Picks néven Oscar-totót is játszhatnak.

Oscar-díj a 21. században:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik