Szórakozás

A sajtó ellen emelte fel szavát a Vatikán

Benedek-papa(2)(210x140)(1).jpg (benedek pápa)
Benedek-papa(2)(210x140)(1).jpg (benedek pápa)

Federico Lombardi vatikáni szóvivő a Vatikáni Rádió egyik szombati műsorában "rágalmazásnak, félretájékoztatásnak, zavarkeltésnek" nevezte a XVI. Benedek lemondását kísérő sajtóhíreket- írja az MTI.

A sajtó “gyakran nem ellenőrzött, vagy nem ellenőrizhető, vagy egyenesen hamis hírekkel” súlyos kárt okoz intézményeknek és személyeknek, “így akarva befolyásolni a konklávéra készülő bíborosokat” – fogalmazott a szentszéki államtitkárság által kiadott közlemény.

Ezzel egy időben Federico Lombardi vatikáni szóvivő a Vatikáni Rádió egyik szombati műsorában “rágalmazásnak, félretájékoztatásnak, zavarkeltésnek” nevezte a XVI. Benedek lemondását kísérő sajtóhíreket.

A szentszéki szóvivő nem említette, melyik médiára gondol, de az olasz és nemzetközi sajtóban az utóbbi napokban több cikk is megjelent arról, hogy a pápa távozását az úgynevezett Vatileaks-dosszié idézte elő.

A bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának hátterét vizsgáló dosszié elkészítését tavaly XVI. Benedek egy háromfős bíborosi testületre bízta. A spanyol Julián Herranz, a szlovák Josef Tomko és az olasz Salvatore De Giorgi készítette jelentést a pápa titkosította.

A La Repubblica olasz napilap csütörtök-pénteken arról írt, hogy a pápát a dosszié botrányos tartalma kényszerítette lemondásra. A baloldali napilap egyenesen azt állította, hogy a jelentés szerint a Vatikánt egy “meleg lobbi” uralja. A La Repubblica főszerkesztője pénteken elismerte, hogy a dosszié tartalmát nem ismerve írtak arról “vatikáni források alapján”.

Más sajtóértesülések szerint XVI. Benedek a jelentést még távozása előtt nyilvánosságra hozhatja. “A dossziét a konklávén részt vevő bíborosok fogják megismerni” – nyilatkozta a szombati La Repubblicának Gianfranco Svidercoschi, a L’Osservatore Romano szentszéki napilap volt főszerkesztő-helyettese. Svidercoschi szerint a Vatileaks felelősének kikiáltott pápai tolvaj-komornyik, Paolo Gabriele “csak a jéghegy csúcsa volt”. Hozzátette: “Wojtyla idején a római kúria olyan volt, mint egy család, ma pedig viperafészek”.

Az olasz sajtó a vatikáni hatalmi harcok jeleként értékelte azt is, hogy XVI. Benedek a pápasága utolsó napjaiban számos kinevezést írt alá, többek között Ettore Balestrerót, a vatikáni államközi kapcsolatok altitkárát bogotái nunciusnak nevezte ki. “Ezzel védett helyre helyezte át az államtitkárság eddigi kulcsemberét”- írták a lapok.
XVI. Benedek és Giorgio Napolitano találkozóján a pápa – a választások előnapján – azt üzente, hogy imádkozik Olaszországért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik