Szórakozás
Pipás Pista ujjlenyomat (Pipás Pista ujjlenyomat)

A tanyavilág hóhérának ujjlenyomata a Móra-múzeumban

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 02. 21. 14:57

A Szegedi Nemzeti Színház előadásához kapcsolódóan Pipás Pista eredeti ujjlenyomata, akasztókötele, akasztóhordója is látható a Móra Ferenc Múzeum pénteken nyíló kiállításán.

A tanyavilág hóhéraként emlegették Pipás Pistát az átokházi tanyavilágban. A gyilkosról letartóztatása után derült ki: valójában férfiruhába bújt asszony volt, aki családjukat rettegésben tartó férjeket akasztott fel- a feleségek kérésére. Rieger Pálné, álnéven Pipás Pista első bűntényére 1932-ben derült fény, végül két gyilkosság elkövetését bizonyították rá. Az asszony 18 évig hordott férfiruhát.

A Móra-múzeum tárlatán bemutatják Pipás Pista eredeti ujjlenyomatát: a Csongrád Megyei Levéltárban őrzött dokumentumon az ujjlenyomat mellé odaírták: „Rieger Pálné írni nem tud”, noha a vallomásából kiderül, hogy két évig járt iskolába. Az eredeti periratokat böngészve a látogató végigjárhatja a bírósági per teljes útját, beleolvashat a korabeli újságok tudósításaiba.

A periratok alapján rekonstruálták az akasztások körülményeit: akasztókötelet, az akasztáshoz használt hordót és más tárgyakat is bemutatnak a kiállításon. Emellett egy pár, a legendárium által Pipás Pistának tulajdonított csizmát is láthatnak az érdeklődők, valamint megismerhetik az átokházi tanyavilág hangulatát és használati tárgyait.

A Pipás Pista – Az átokházi hóhér című kiállításszombattól tekinthető meg a Móra Ferenc Múzeumban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.