Szórakozás

Így válasszuk ki a tökéletes ágyat!

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Ha alvás közben gyakran forgolódunk, és reggel még fáradtabbak vagyunk, mint amikor este lefeküdtünk, érdemes megfontolni az ágycserét.

Hogy milyen az ideális fekhely? A szakemberek erre a kérdésre rendszerint egyetlen frappáns mondattal válaszolnak: ágyunk gerinckímélő jó barátunk és ne “csonttörő” ellenségünk legyen! Träger Gabriella szerencsére nem volt ennyire szűkszavú, a Gerincgyógyászati Nemzeti Központ gyógytornásza elárulta, mire figyeljünk, ha új ágyat veszünk.

Az egészséges ágy alásimítja a gerinc különböző görbületeit. Napközben a gerincizületek közti áthidaló kis izmok nem tudnak ellazulni, hiszen folyamatosan dolgoznak. Alvás közben az egész napi függőleges terhelést áthelyezzük vízszintesbe, és ideális esetben az izmaink ellazulnak. Mivel szinte mindenkinek van valamilyen görbületmódosulása, vagyis tartáshibája, ahány ember, annyiféle fekhely – írja a Házipatika.com.

A gerinc ágyéki szakaszát különbözőképpen terheljük: ülőmunka közben előrehajlunk, domborítunk, járás közben homorítunk. A gerincnek van egy kettős görbületrendszere: a nyaki homorulat, a háti domborulat, az ágyéki homorulat és a keresztcsont, ami szintén domború. A napközbeni túlterhelést az éjszaka folyamán alásínezéssel lehet enyhíteni: a matracnak a domború részeknél vékonyabbnak, a homorúaknál pedig vastagabbnak kell lennie.

Kattintson ide a folytatáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik