Szórakozás

Meghalt Tony Sheridan, a Beatles egyik felfedezője

Tony Sheridan brit zenész a Beatles pályafutásának kezdetén, 1961-ben Hamburgban az első lemezfelvételt készítette a liverpooli zenekar közreműködésével.

Az akkor Angliában még szinte ismeretlen Beatles 1961-ben Tony Sheridan gitáros, énekes kísérőzenekaraként Beat Brothers néven rögzítette első hivatalos felvételét – idézte fel a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása.
Az A oldalon a My Bonnie-t, a B-n a When The Saints Go Marching In című dalt tartalmazó kislemezen Sheridant John Lennon (ritmusgitár, vokál), Paul McCartney (basszusgitár, vokál) és George Harrison (szólógitár, vokál) mellett Pete Best dobos kísérte.

A remek hangú Tony Sheridan 1960-ban találkozott a Beatlesszel, amikor az együttes akkori felállásában – Lennon, McCartney, Harrison és Best mellett Stuart Sutcliffe is tag volt – először ment a jobb fellépési lehetőségek reményében Liverpoolból Hamburgba szerencsét próbálni. A Beatles 1961-ben visszatért – Sutcliffe akkor már nem volt a csapatban -, ekkor készült a My Bonnie lemezfelvétele.

Tony Sheridan 1959-ben a BBC Oh Boy! című műsorában tűnt fel, ő volt az első brit zenész, aki elektromos gitáron játszott a brit tévében. Olyan számokat adott elő, mint az Elvis Blue Suede Shoes-a vagy a Mighty Mighty Man. Később fellépett két amerikai rock and roll idol, Gene Vincent és Eddie Cochran brit turnéján, majd Hamburgba ment, mivel a német kikötővárosban akkor sokkal nagyobb érdeklődés kísérte a műfaj előadóit, mint brit földön.

Először a Kaiserkeller klubban zenélt, innen került a Top Tenbe, ahol igazi sztárrá vált. Itt barátkozott össze a Beatles zenészeivel, és segített nekik abban, hogy egy-két lepukkant hely után ők is szerződést kapjanak ott. Állítólag Sheridan volt az, aki elvitte a Beatlest egy ruhaboltba, ahol bőrdzsekiket és nadrágokat vásároltak maguknak – a hamburgi években ez volt az állandó fellépő ruhájuk.

Sheridan komoly hatást gyakorolt a Beatles korai repertoárjára: a gitáros által előadott, Amerikából érkezett lemezekről “levett” rock and roll számok, Little Richard, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis dalai bekerültek a liverpooli csapat műsorába is. A Beatles saját szettet is játszott, meg kísérte is Sheridant; a heti hétszer hét órás munkát amfetamin-tabletták szedésével tudták elviselni.

A My Bonnie című kislemezt, majd egy teljes albumot a Polydor kiadóval kötött szerződés alapján rögzítette Tony Sheridan a Beatlesszel, amely a felvételek során egy saját szerzeményt, a Lennon és Harrison által jegyzett Cry For A Shadow-t is eljátszhatott.

A zenész a Beatles sikereinek beindulása után is tartotta a kapcsolatot a gombafejűekkel, gyakran ő szolgáltatta turnéjukon a bevezető műsort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik