Szórakozás

Orbán Viktor újra gimnazista lett

Orbán Viktor érkezik a Mandoki koncertre (orbán viktor, leslie mandoki, )
Orbán Viktor érkezik a Mandoki koncertre (orbán viktor, leslie mandoki, )

A magyar-német Dzsingisz Kánnal és más világsztárokkal mulatott a miniszterelnök.

1979-ben, amikor a csapból is a Dschinghis Khan együttes Dschinghis Khan című slágere folyt, senki, de még talán az akkor 16 éves Orbán Viktor sem sejtette, hogy 2013-ban a zenekar a magyar kultúra fellegvárában ad majd koncertet.

Annak pedig, hogy így lett az a magyarázata, hogy Mándoki László, barátainak csak Leslie ma már Európa egyik legbefolyásosabb zenei producere. Stúdiójában Ian Anderson (Jethro Tull), Steve Lukather (Toto), Bobby Kimball (Toto), Jack Bruce (Cream), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) vagy Chaka Khan mellett Placido Domingo, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush és Nik Kershaw is készített már lemezt.

A jazz-muzsikusnak induló, a műfajt máig művelő Mándoki nem csupán a felvételek fölött bábáskodik – írja a zene.hu – , hanem aktívan részt is vesz a zenei munkában: Phil Collins kivételével szinte minden egyes, a Münchentől nem messze, a Starnberger tó partján álló stúdiójában készült albumon ő dobol. 20 évvel ezelőtt a német talk-show fejedelem, Thomas Gottschalk a rock félévszázadáról szóló sorozatának kedvéért Mándoki közös bandába szervezte világsztár barátait. Ez a formáció, a Man Doki Soulmates – kisebb-nagyobb változtatásokkal – azóta is turnézik a világban.

A MüPÁ-ban, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben vasárnap színpadra lépett például Jack Bruce, a Cream egykori basszusgitárosa, aki a Sunshine of Your Love-ot adta elő, Bobby Kimball, a Toto volt frontembere, aki például a Hold The Line-t énekelte, Chris Thompson (ex-Manfred Mann’s Earth Band), aki a Blinded By The Light megaslágert is bemutatta. A Cutting Crew-ból ismert Nick Van Eedétől hallható volt az (I Just) Died In Your Arms, Greg Lake (volt King Crimson, Emerson, Lake & Palmer) a Lucky Mant énekelte, de színpadon volt John Helliwell (Supertramp), Al Di Meola gitárművész, Randy Brecker trombitás, Bill Evans szaxofonos és Peter Maffay énekes is. Elhangzott Dés László Nagy utazás című dalának angol verziója, a The Journey is Long, amelyet a tízszeres Grammy-díjas énekesnő, Chaka Khan és Mandoki közösen adott elő.

“Óriási dolognak tartom, hogy Káel Csaba meghívott fellépni a barátaimmal a Művészetek Palotájába, ez nagy öröm és megtiszteltetés számomra. Hogy miért nem léptem fel még Budapesten a Man Doki Soulmates-szel? Mert eddig nem hívtak meg” – mondta Leslie Mandoki a koncert után az MTI-nek.

Orbán Viktor a koncert után újságíróknak elmondta: a koncerttel egy este erejéig újra gimnazistának érezhette magát, amikor “ezek a zenészek voltak az ikonok, ezt a zenét énekeltük, és kerestük a Szabad Európa Rádión Cseke László műsorában, az ő lemezeiket próbáltuk becsempészni Jugoszláviából”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik