Szórakozás

Még nincs vége? Hosszú telet jósolt az ukrán mormota

Az időjós rágcsáló szerint még 40 napig nem lesz tavaszias idő.

Az elkeserítő meteorológiai előrejelzést a városi tanács jelentette be. A gyermekek számára létrehozott természetvédelmi központban élő mormota ugyanis február 15-én, azaz a pravoszláv Gyertyaszentelő ünnepnapján még nyilván olyannyira álmos volt, hogy nem volt kedve megmozdulni, de még sajátos füttyögő hangját sem hallatta, amelyet veszély esetén szokott kiadni. Tehát ahhoz is túl bágyadt volt, hogy az ébresztgetés miatti nemtetszését kifejezze. Ez a “szakértők” szerint azt jelenti, hogy még legalább hat hétig tart a tél.

Február 2-án – amikor az egyesült államokbeli Phil, a világ leghíresebb mormotája jósol évről-évre – a kelet-ukrajnai Harkiv megyében is megkérdezték Timkót, saját meteorológus mormotájukat. Timko nyugat-ukrajnai “kollégájával” ellentétben akkor még korai, ám hűvös tavaszt jósolt. Üzenetét a harkivi egyetem biológiai tanszékének docense tolmácsolta.

A hagyomány szerint ha Gyertyaszentelő napján a téli álmából felébresztett mormota meglátja az árnyékát, még hat hétig eltart a tél.

Az időjárásról szombat estig: izlandtól keletre ciklon örvénylik, emiatt arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontálzóna mentén többnyire erősen felhős az ég, és szórványosan esik az eső. Szintén ciklon található a Balkán-félsziget fölött, amely elsősorban ott okoz változékony, gyakran esős időt. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől az Appennini-félszigeten át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon húzódik. Az Északkelet-Európa fölött elhelyezkedő magasnyomás területén sok a felhő, helyenként párás, ködös az idő, néhol havazás is előfordul. A Pireneusi-félsziget fölött általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti részén többnyire +1 és -6, középen -1 és +8 fok között változik. Nyugaton és délen enyhébb az idő, ott a kora délutáni órákra 10, 18 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé észak felől továbbra is nedves, kissé hidegebb levegő érkezik. Szombaton északnyugaton és északkeleten elvékonyodik, időnként felszakadozik a felhőzet, és akkor rövid napos időszakok is lehetnek. Helyenként kisebb csapadék előfordulhat; nyugaton hószállingózás, másutt gyenge eső, szitálás. Reggelig általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, szombaton napközben néhol megélénkül az északi, északnyugati szél. Többfelé párás marad a levegő, éjszaka ismét köd képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2 és 7 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik