Szórakozás

Halott édesanyja rokkantkártyájával parkolt Liptai

Közokirat-hamisítás miatt milliós pénzbüntetésre ítélte Liptai Claudiát a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett nem jogerős ítéletével. A színésznő, televíziós műsorvezető elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta egy parkolásnál.

 

Az eljárás adatai szerintLiptai Claudia a Centrál Színház Pletykafészek című előadásának főszerepét alakította a vádbeli estén, 2011. április 13-án, amikor gépkocsijával a művészbejárótól nem messze, a VI. kerület Révay utcában leparkolt.

A büntetőperben tanúként meghallgatott fotóriporter elmondta: a művésznőre várakozott kollégájával, mert arra számítottak, hogy előadás után rajtakapják egy férfi ismerősével, és fényképes riportot készíthetnek. Ez a tervük ugyan meghiúsult, de várakozás közben a tanú lefényképezte a színésznő parkoló gépkocsiját, benne a jól látható mozgáskorlátozott-igazolvánnyal. Utóbb kiderült, hogy az igazolványt 2010 tavaszán állították ki Liptai Claudia édesanyja részére, aki 2010 augusztusában, a vádbeli eset előtt háromnegyed évvel elhunyt.

A hatóságok szerint Liptai Claudia jogosulatlanul használta az igazolványt abból a célból, hogy ne kelljen parkolási díjat fizetnie. A csütörtöki tárgyaláson elhangzott, hogy az esetről 2011. április 16-tól a bulvármédiában megjelenő cikkek nyomán Liptai Claudia akkori jogi képviselője közleményt juttatott el a nyilvánossághoz, e szerint a művésznő elnézést kér a történtekért, és vállalja a következményeket.

A nyomozás során Liptai Claudia már tagadta bűnösségét, és részben azzal védekezett, hogy a rokkantkártyát kegyeleti okokból, édesanyja emléke miatt hordta magánál, részben pedig azzal, hogy többnyire igazolhatóan mobiltelefonon egyenlítette ki a parkolási költséget, a vádbeli estén pedig parkolójegyet vett, a rokkantigazolvány feltehetően a napellenzőből eshetett véletlenül a szélvédő mögé, mikor becsapta a jármű ajtaját.

A büntetőperben a vádlott már nem tett vallomást, kérdésekre sem kívánt válaszolni, védője pedig perbeszédében felmentést kért, mert álláspontja szerint semmi nem bizonyítja, hogy védence helyezte a szélvédő mögé a rokkantigazolványt. Az ügyvéd szerint esetleg gondatlanság merülhet fel, talán erre vonatkozik a korábbi közleményben szereplő bocsánatkérés.

Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását kérte tekintettel arra, hogy a vádlott büntetlen előéletű, és egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Ugyanakkor az ügyész a súlyosító körülmények között említette a vádbelihez hasonló cselekmények elszaporodását, illetve hogy a vádlottat a médián keresztül szinte mindenki ismeri, az emberek számára mintául szolgálhat, ezért tőle többet vár a társadalom.

Az elsőfokú bíróság indoklása szerint a vádlotti védekezés kétséges, életszerűtlen, a parkolójegyre nincs bizonyíték, azt viszont tudnia kellett a vádlottnak, hogy már azzal is jogszabályt sért, ha elhunyt édesanyja rokkantigazolványát nem adja le haladéktalanul.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletében Liptai Claudiát közokirat-hamisítás miatt egymillió-ötvenezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője felmentésért, enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd másodfokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik