Szórakozás

Bojkottálják a fotósok Presseréket

lgt (lgt)
lgt (lgt)

Készíthetnek koncertfotókat, de azokat nem használhatják csak úgy és bármeddig, ráadásul ingyen oda kell adniuk őket az LGT-nek, aki aztán bármire használhatja a képeket. A fotós szakma kiakadt, bojkottot tervez.

Gigakoncertre készül az LGT a héten – pontosabban háromra, hiszen úgy elkapkodták a jegyeket, hogy Presseréknek kétszer is újrázniuk kell. Mióta ezt megírtuk, azóta szervezzük, hogy képriportot közlünk a buliról, pontosabban annak főpróbájáról, amelyet csütörtökön tart az együttes a Sportarénában.

Úgy tűnt, „sínen vagyunk”, ám kedd délután egy finoman fogalmazva furcsa szerződés érkezett a szerkesztőségbe a koncerteket szervező Showtime Budapesttől. A fotósokat csak az aláírt dokumentummal engedik be, amely többek közt a következőket tartalmazza:

„Fotós/TV Stáb tudomásul veszi, hogy a Felvételeket kizárólag a koncertről való tudósítással összefüggésben használhatja fel (az adott) kiadványban/műsorban a koncertet követő 15 napon belül (…), azokat máshol nem hozhatja nyilvánosságra, harmadik személynek nem adhatja át és kereskedelmi forgalomba nem hozhatja. Fotós/TV Stáb vállalja, hogy az LGT-nek a fentiek megszegéséből eredő összes kárát megtéríti.”

Magyarán: a fotós ugyan elkészítheti a képeket, azok azonban nem az ő tulajdonát képezik, de még a szerkesztőségét sem, csak megengedik neki, hogy használja őket – két teljes hétig. Ha ettől a fotóriporter eltérne – tehát például eladná a képeket magazinoknak, képügynökségeknek –, ahhoz az együttes írásos engedélye kell.


(Fotó: Neményi Márton)

Hogy akkor kié lesznek a fotók? A szerződés folytatásából kiderül:

„A Fotós/TV Stáb a Felvételek elkészítésétől számított 5 napon belül az általa készített Felvételeket átadja az LGT-nek úgy, hogy azokat feltölti az LGT.hu weboldalra. A Felvételeket (…) a Fotós/TV Stáb nevének megjelölésével a későbbiekben, így többek között saját kiadványaiban, műsoraiban, koncertjein és azokhoz kapcsolódó bármilyen promóciós anyagban korlátlanul felhasználja.”

Értsd: a fotós és újságja nem, de az LGT bármeddig használhatja a képeket – igaz, azok közül csak tízre tartanak igényt, ezeket ők választják ki. Írásba kellene adnunk azt is, hogy ha az együttes (akár utólag is – erre nem tér ki a szöveg) személyiségi jogokra hivatkozva kifogást emel bármely kép ellen (azaz nem tetszenek maguknak), nem közöljük, vagy eltávolítjuk azt. A szerződést egyébként nem is a szervezők, hanem maga Presser Gábor írná alá az LGT részéről.

Úgy tudjuk, a nagyobb online médiumok bojkottálják az együttest: a Népszabadság Online, az Origo, a HVG, a Magyar Nemzet és az Index úgy döntött, ezekkel a feltételekkel nem tudósít a koncertekről. A miheztartás végett: 2011 nyarán már az is nemzetközi tiltakozást váltott ki, amikor az ingyenes Kapcsolat Koncerten fellépő Kesha menedzsmentje kikötötte: ingyen és bármeddig felhasználhatja a fellépés alatt készült profi fotókat. Ott ráadásul ettől eltekintve nem is korlátozták volna a fotósok saját képeikhez fűződő jogait.

Presser Gábort sérelmezte és nem tartotta fairnek, hogy megírtuk a szoktalan szerződésről szóló cikkünket. Kiemelte, hogy a fotósoktól mindössze tíz képet kértek, amire az esemény dokumentáláshoz van szükségük. Arra a felvetésünkre, hogy szoktalan egy fotós szerzői jogait ily módon “lenyúlni”, a zenész kifejtette, nem túl nagy kérés az LGT-től a tíz kép, hiszen a koncertben benne van a 40 év munkájuk, és a koncertet is nagy anyagi ráfordításokkal és munkával hozták létre. Mint mondta, ellentétben az eredeti levéllel, amiben az szerepelt, hogy a fotós kizárólag aláírt szerződéssel léphet be az Arénába, nincs minden kőbe vésve, azon van mód változtatni.

MÚOSZ: sajnálatos és elfogadhatatlan megkötések

Hozzászoktunk és hosszú idő óta nem is emelünk kifogást az ellen, hogy a hazai és külföldi előadók koncertjein a fotóriporterek csak meghatározott helyről és meghatározott ideig dolgozhatnak. A képek felhasználására illetve az LGT rendelkezésére bocsátására vonatkozó megkötések azonban merőben szokatlanok, indokolatlanok és egyben szerzői szabadságunkat sértik – áll a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnökségének közleményében.

Arra kérik a zenekart, hogy gondolják át a feltételrendszert. Nem csak a mi érdekünk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassuk a média útján mindazokat, akik érdeklődnek a talán legnépszerűbb magyar együttes koncertsorozata iránt – teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik