Szórakozás

Okosabbak a reggeliző gyerekek?

24.hu
24.hu

2013. 02. 12. 09:41

A Pennsylvania Egyetem legújabb kutatása kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik szinte napi rendszerességgel reggeliznek, értelmesebbek - írja a Házipatika.com.

Az egyetem kutatói Jianghong-Liu vezetésével 1269 hatéves gyermeket vizsgáltak Kínában, ahol a reggelit nagy becsben tartják. Kimutatták, hogy a nem rendszeresen reggeliző gyermekek 5,58 ponttal alacsonyabb teljesítményt értek el a verbális, 2,50 ponttal alacsonyabbat a nemverbális, és 4,6 ponttal alacsonyabbat a teljes körű IQ-teszteken, mint azok a gyermekek, akik gyakran vagy mindig reggeliznek. A kutatás során hét társadalmi-gazdasági tényezőt is számításba vettek.

A gyermekkor kritikus időszak, amikor megalapozzuk az étrendi és életmódbeli mintákat, ezért ezek a szokások fontos azonnali és hosszú távú következményekkel járhatnak” – magyarázta a kutatás vezetője. “Ez alól a reggelizési szokások sem kivételek, és a ritka reggelizést már korábban összefüggésbe hozták számos egészségtelen viselkedéssel, például a dohányzással, a gyakori alkoholfogyasztással és a testmozgás hiányával.

Hatéves korban a gyerekek kognitív képességei verbális és nemverbális téren egyaránt gyorsan fejlődnek. Éppen ezért a reggeli táplálkozási és szociális aspektusa is fontos. Az éjszakai koplalás után a reggeli látja el “üzemanyaggal” az agyat, ugyanakkor a reggeli közben zajló szociális kölcsönhatás a szülőkkel szintén elősegíti az agy fejlődését. Az étkezések során a beszélgetéseknek köszönhetően a gyerekek fejleszthetik szókincsüket, gyakorolhatják a történetek összefoglalását és értelmezését, és fejleszthetik általános műveltségüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.