Szórakozás

Hároméves kislány múlta felül Einstein intelligenciáját?

Hároméves kislányt vettek fel a magas intelligenciájú embereket tömörítő Mensa társaság tagjai közé Nagy-Britanniában.

A helyi sajtó jelentése szerint az orosz származású, a Surrey grófságbeli Guildfordban élő Alice Amos 162-es intelligenciahányadossal (IQ) csatlakozhatott a nemzetközi egyesület nagy-britanniai tagozatához. Jelenleg ő a legfiatalabb Mensa-tag a szigetországban, ahol rajta kívül még tizenhét olyan gyerek tartozik a társasághoz, aki még nem érte el az iskoláskort.

Az egyesületet 1946. október 1-jén alapította Nagy-Britanniában Roland Berrill ausztrál ügyvéd és Lancelot Ware angol tudós. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa. A nemzetközi társaság célja, hogy összefogja az általa elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.

A két nyelven beszélő Alice Amos IQ-ja magasabb, mint Bonaparte Napóleoné (145) vagy Albert Einsteiné (156). A Mensa közlése szerint szereti Ezópusz (Aiszóposz) meséit, és rajong az Aranyfürtöcske és a három medve-történetekért – jelentette a dpa német hírügynökség.

A magyar Mensa nem vesz fel gyermekeket a tagjai közé, a korhatár a magyar egyesületben 17 év. Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a gyerekek IQ-ja változékony, az ő esetükben más a definíciója is. Az IQ egy korcsoporthoz igazított érték, amelyet gyermekek esetében például gyermektesztekkel mérnek – hangsúlyozta.

Ugyanakkor Magyarországon is van mód arra, hogy egészen kivételesen, a felügyelő pszichológus egyedi engedélyével megírhassa az egyesület felvételi tesztjét egy 17 éven aluli személy is. Ennek ellenére a magyar egyesület tagjai között jelenleg nincs 17 éven aluli – mondta az elnök.

Nagy Lantos Balázs szerint az eltérő nagy-britanniai gyakorlat oka az, hogy a brit Mensa társaság úgymond a lehető legnagyobb esélyegyenlőségre törekszik; azt akarja, hogy a kor se legyen akadály a tagfelvétel előtt.

A magyar elnök úgy tudja, hogy a hároméves Alice Amos intelligenciahányadosát nem felnőtt-, hanem gyermekteszttel mérték.
Hozzátette még, hogy a történelmi személyiségek esetében csak becsült intelligenciahányadosról lehet szó, Napóleon korában még nem létezett az IQ fogalma, így nem is mérhették, Einstein korában már létezett a fogalom, de nem tudni arról, hogy a tudós kitöltött volna ilyen tesztet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.