Szórakozás

A Füvészkertben a növények már temetik a telet

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 02. 11. 11:30

Szegeden kinyílt az élénksárga téltemető virág, melyre a természetben főleg a Dunántúlon lehet rálelni vagy a szegedi füvészkertben.

A téltemető (Eranthis hyemalis) eredetileg védett vadnövény, melynek eszmei értéke ötezer forint. Az utóbbi évtizedekben a kertekben is fellelhető. A virágot azért is kedvelik, mert a díszkertnek ez az első szabadban nyíló virága.

A téltemető virág mediterrán eredetű gumós növény, de Közép-Európa gyertyános tölgyeseiben, ligeterdőiben is meghonosodott, bár állománya nem túl nagy. Sokszor kertekben is találkozhatunk vele.

Az igen korai virágzást követően tüszőtermések fejlődnek, melyek apró magjait majd a hangyák terjeszthetik. Az elvirágzást követően a sárga virágok megzöldülnek, visszafejlődnek, s a növény a gumóba visszahúzódva marad a következő év tavaszáig. A téltemető ma hazánk védett növényei közé tartozik, a természetes élőhelyek visszaszorulásával egyre ritkábban találkozhatunk vele.

Élettani hatása kedvezőtlen, mérgező anyagokat tartalmaz, ezért nem érdemes sem főzetet, sem salátát készíteni belőle. Magyarország területén főként a Dunántúl gyertyános-tölgyeseiben illetve az ezek helyén létesített egyéb erdőkben él. A hazai flórában való megtelepedését csak találgatják botanikusaink, egyesek szerint a középkorban vadulhatott ki egykori kolostorkertekből, kastélykertekből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.