Szórakozás

Mintegy nyolcvan embert bocsát el a Mal Zrt. Halimbáról

Várhatóan 70-80 embert bocsát el a Mal Zrt. a halimbai bányabezárás miatt - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Kormányhivatal kedden.

Február 4-én a Mal Zrt. 196 főre vonatkozó csoportos létszámleépítési szándékát jelentette be a Veszprém Megyei Kormányhivatal Ajkai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségére; a leépítés szakaszosan történik, több ütemben – mondta Kapocsiné Kiss Bernadett kirendeltségvezető.

Hozzátette: a tervek szerint az érintettek egyharmadát a gyárban foglalkoztatják tovább, a másik harmadának más bányáknál keresnek helyet, így a leépítés várhatóan 70-80 főt érint majd. A kirendeltségvezető arról is tájékoztatott, hogy az elbocsátandó dolgozóknak az ajkai munkaügyi kirendeltség munkatársai a következő hetekben a helyszínen tartanak tájékoztatókat az aktuális álláslehetőségekről, támogatásokról, átképzésekről, az ellátási formákról és a tavasz folyamán a bejelentett új álláshelyekről.

Tóbel János halimbai polgármester (független) elmondta, hogy kedden a sajtóból megdöbbenve értesültek a bányabezárásról. Ismeretei szerint a bányában húsz ember dolgozott a településről.

A Mal Zrt. a település legnagyobb adófizetője volt az elmúlt 15 évben, így az elmaradó adóbevételeknek rendkívül káros hatása lesz. Erre alapozták a csatornaberuházáshoz felvett 66 millió forintos hitel önrészének fizetését – jegyezte meg.
Kiemelte: Halimba fejlődését az ötvenes évektől kezdve egyértelműen a bauxitbányászat határozta meg, új intézmények épültek, a lakosság megkétszereződött. A bánya biztosította a fő megélhetést az ezerkétszáz lelkes településen hosszú időn keresztül, nincsen olyan család Halimbán, amely valamilyen módon ne kötődne a bauxitbányához – mondta a polgármester.

Szólt arról is, hogy tavaly év végén az önkormányzat vállalkozói fórumán a Mal képviselője arról tájékoztatta őket, hogy a kutatások szerint 2016-ig biztosított a bauxit kitermelése a bányából.

Ajánlott videó