Szórakozás

Tavasszal lehet ítélet a 14 halálos áldozatot követelő balesetben

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 01. 30. 12:00

Várhatóan csak áprilisban hoz ítéletet a Szegedi Járásbíróság annak a román kamionosnak az ügyében, aki az M43-ason tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozott.

A teherautót vezető 31 éves aradi férfit halálos tömegszerencsétlenséggel járó közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják.

A Németországba mintegy 20 tonnányi faárut szállító kamion 2011. októberében a sztráda 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és a jobb pályatesten összeütközött egy román mikrobusszal. Az ütközés pillanatában a kamion sebessége 63-64, a mikrobuszé 80 kilométer lehetett óránként.

A busz tizennégy utasa a helyszínen életét vesztette, egy ember pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben a kamionsofőr is megsérült, a megbilincselt férfi a tárgyalásra is mankóval, sántikálva érkezett. Az áldozatok – köztük egy hatéves kislány, egy nyolcéves kisfiú és négy nő – valamennyien román állampolgárok voltak.

A tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény szerint a kamionsofőr lassan gyógyul, jelenleg azt sem lehet megállapítani, maradandó egészségkárosodást szenvedett-e, és mozgáskorlátozottsága miatt a jogszabályok által előírt rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálat sem végezhető el nála.

A vádlott ügyvédje, Máté Szabolcs indítványára készített kiegészítő műszaki szakértői vélemény szerint a sztráda pályatesteit elválasztó szalagkorlát – a tervezéskori jogszabályoknak megfelelően – egy 900-1500 kilogrammos, 100-110 kilométeres óránkénti sebességgel haladó személygépkocsi feltartóztatására volt alkalmas. A védő közölte, a jelenlegi előírások szerint a szalagkorlátnak egy 65 kilométeres óránkénti sebességű 38 tonnás kamion megállítására kell alkalmasnak lennie.

Juhász Zsuzsanna bíró a tárgyaláson közölte, hogy az elhunyt sértettek hozzátartozóinak jogi képviselője kártérítési igényt terjesztett elő, a pénz megfizetésére –  jogerős ítélet esetén – a kamiont tulajdonló szállítmányozási cég biztosítója kötelezhető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.