Szórakozás

Ismét magyar fiatalokat támadtak meg Temerinben

Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben "a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven" - írja hétfőn a VajdaságMa délvidéki hírportál.

Az incidens vasárnap hajnalban történt. A fiatalok egy szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy hat ismeretlen személyből álló csoport, amelynek tagjai – a bántalmazott fiatalok elmondása szerint – hirtelen visszafordultak, és rájuk támadtak.

Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben “a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven” – írja a hírportál.

A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett. Ötven méterre a verés helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. Egy újabb magyar fiatal sérült meg, orrtörést szenvedett, két társa pedig könnyebb sérülésekkel megúszta a verést. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Hivatalos közleményt nem adtak ki az esetről.

Temerinben az elmúlt években gyakoriak voltak a helyi magyar kisebbség elleni támadások. Egy évvel ezelőtt, 2011 karácsonyán, az éjféli mise után egy nyugdíjas magyar asszonyt, illetve a segítségre siető magyar házaspárt is bántalmazta két szerb férfi. Az incidenst megelőzően is több etnikai alapú incidens történt itt.

A rendőrség emiatt megerősítette a járőrözést a város utcáin, és a megszaporodott bűncselekményekkel összefüggésben a vajdasági tartományi biztonsági tanács kihelyezett ülést tartott a városban, amelyen részt vett Ivica Dacic akkori belügyminiszter, aki most a kormány élén áll.

Tavaly októberben azonban az ottani média arról adott hírt, hogy magyarok bántalmaztak két szerb fiatalt. Ebben a városban történt 2004-ben egy nagy visszhangot keltő incidens: öt temerini magyar fiatal súlyosan bántalmazott és megalázott egy szerb férfit. A magyar fiatalokat tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték-írja az MTI.

A súlyos büntetés felháborodást okozott a délvidéki magyarok körében, és megterhelte a magyar-szerb kapcsolatokat is. Az öt elítélt közül kettőt tavaly novemberben – két héttel Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök budapesti találkozója után –  kiengedtek a börtönből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik