Szórakozás

Törpe “plüssmaci” született

Lajhármaki született a Szegedi Vadasparkban (lajhármaki, születés, faj megmentő program, szegedi vadaspark)
Lajhármaki született a Szegedi Vadasparkban (lajhármaki, születés, faj megmentő program, szegedi vadaspark)

A plüssmackóra megszólalásig hasonlító törpe lajhármaki kölyök született a vadasparkban. A szegedi Vadaspark fajmegmentő programja sikeres, ugyanis nagyon nehezen szaporodnak állatkertben.

Ha feltennénk  a  kérdést,  hogy  a Vadaspark  melyik  lakója  emlékeztet leginkább  egy  plüssmacira,  feltétlenül  a legifjabb  törpe  lajhármaki  nyerne.  A nemzetközi  fajmegmentési  program keretében  tartott  faj  hosszú  ideje  nem szaporodott sikeresen az állatkertben, így nagyon örülnek a jövevénynek.

Az  apa  régi  lakója  a  Vadasparknak, 2005-ben érkezett Bristolból, párja, Malaga 2011-ben  Spanyolországból. Első összeszoktatásuk kevésbé sikeredett romantikusra, mint azt várták, a hím harciasan fogadta új társát.  Idővel  azonban sikerült  párba  állniuk,  és  együttlétüknek  immár  meg  is  lett  az eredménye. A folyamatosan az anyán kapaszkodó kölyköt gondosan nevelik, sőt, ahogy a Vadaspark honlapján látható videóból kiderül, még azt is eltűrik, hogy gondozójuk kézbe véve vizsgálja őket.

Érdekessége  a  fajnak,  hogy azon  kevés  emlősök egyike,  amelynek  a  harapása  mérgező.  A szájában  nincsenek  méregmirigyek,  hanem  a könyökén található bőrmirigyének váladékával keni be fogait, amely ugyan nem halálos az emberre, de a harapásával okozott seb fájdalmas és nehezebben gyógyul.

Taovábbi információk a Szegedi Vadaspark honlapján olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik