Szórakozás

50 betörés után Ausztriába szökött háziörizetéből a gyanúsított

Két fehérvári férfit gyanusítanak a rendőrök

A betöréssorozat  2011. januárjában kezdődött. A 34 éves K.R. és a 41 éves K.Á. gyakorlatilag mindenhova betört és mindent elvitt, amit talált, műszaki cikkektől kezdve, az épületgépészeti dolgokon keresztül az ékszerekig, de loptak mosóport és húsárút is. Lakott és lakatlan családi házakba ugyanúgy betörtek, mint a társasházak tárolóiba. Tudta meg a Fehérvár24, a rendőrség sajtóügyeletesétől.

A nyomozók K.R-t 2011. áprilisában fogták el, amikor egy laptopot akart eladni, ami egy betörésből származott. A férfi már ezt megelőzően a rendőrség látókörébe került más bűncselekményekkel kapcsolatban, melyekkel szintén meggyanúsították elfogását követően, majd bűnügyi őrizetbe vették és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. A gyanúsított tagadta bűnösségét és társára hárította a felelőséget, ezért K.Á. ellen elfogatóparancsot adtak ki a rendőrök.

A betörőpáros tartózkodási helyét is sikerült a hatóságnak megállapítani, ami Fertődön volt. Az ott megtartott házkutatás során közel 400 tárgyat foglaltak le a nyomozók.

A nagy erőkkel folytatott nyomozás során több vonalon is futottak be információk. Volt olyan sértett, aki a tőle eltulajdonított laptopokat ismerte fel egy aukciós oldalon. A rendőrök az aukciós oldalon keresztül egy budapesti férfihez jutottak el, aki a részére bemutatott fényképeken felismerte a betörőket, akiktől a kérdéses számítógépeket vásárolta. De az adatgyűjtések során sikerült olyan szemtanút is találnia a rendőröknek, aki tudtán kívül megzavarta a betörőket és beszélt is velük.

2012. májusában K.Á.-t elfogta a mohai körzeti megbízott egy rutinigazoltatás során. A férfit gyanúsítottként hallgatták ki, de vallomást nem tett. Őt is bűnügyi őrizetbe vették a rendőrök. Másnap azonban a folytatólagos kihallgatása során egy rutinos nyomozó meggyőzte arról, hogy saját érdekében működjön együtt a rendőrséggell. A betörő lelkiismeretének engedve részletes beismerő vallomást tett, melynek során 26 rendbeli betörést ismert el a hosszúra nyúló kihallgatás során. Ezt követően K.Á. a helyszíni kihallgatások során megmutatta azokat a helyeket, ahol bűncselekményt követett el társával, és azokról részletesen be is számolt. Mivel a gyanúsított teljes mértékben együttműködött a rendőrhatósággal, házőrizetre változtatták az őt érintő kényszerintézkedést.

Azonban ezzel a bizalommal visszaélve K.Á. Ausztriába szökött. Ott is „szakmáját” gyakorolta, de az ottani rendőrök hamar elfogták és egy osztrák büntetés-végrehajtási intézetbe került elhelyezésre. Az ügyészség közreműködésével sikerült Magyarországra visszaszállítani, hogy itt ítélkezhessen felette a magyar bíróság.

Az eljárás során az 50 bűncselekmény között – a keletkezett vagyoni hátrányt tekintve – jelentős értékre elkövetett betöréses lopás is volt, de jellemzően nagyobb értékre, vagyis 200001 forintot meghaladó, de a 2 000 000 forintot el nem érő lopás büntette valósult meg.

A büntetőeljárás során 1 400 000 forint bűnügyi költség keletkezett és az nyomozati irat, amit a vizsgálók az ügyészségnek megküldenek, meghaladja a 3000 oldalszámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik