Szórakozás

Alattomos gyilkos szedi áldozatait

szén-monoxid-riasztó (szén-monoxid jelző)
szén-monoxid-riasztó (szén-monoxid jelző)

Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes: a szén-monoxid.

Egyre több szén-monoxid-mérgezéses esetről lehet hallani a hírekben és a mentők több ízben sajnos már későn érkeztek. Hogyan lehet védekezni a “csendes gyilkos” ellen?

Az MTI a minap számolt be arról, hogy két felnőtt és négy gyermek kapott szén-monoxid-mérgezést kedden éjjel Komáromban, a Csillag lakótelepen – közölte Stolczenberger Klára, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A hatfős család egyik felnőtt és egyik gyermek tagját a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

Szén-monoxid-mérgezés tünetei miatt szállítottak kórházba egy anyát két gyermekével tahitótfalui családi házukból – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szerdán az MTI-vel.

Spitz Alexandra elmondta, kedd este a Gát utcában lévő kétszintes családi házban tartózkodó asszonynak és gyermekeinek megfájdult a feje, s mivel felmerült a szén-monoxid-mérgezés gyanúja, mentőt hívtak. Az időközben riasztott szentendrei tűzoltók a földszinti kazánnál az egészségügyi határértéket alig meghaladó, viszont az emeleti cserépkályha környezetében a határérték háromszorosának megfelelő szén-monoxid-koncentrációt mértek – tette hozzá a szóvivő. A család három tagját fővárosi kórházakba vitték, a lakást átszellőztették, az időközben hazaérkező apát pedig a fűtőberendezések átmeneti kiiktatására, illetve azok átvizsgáltatására kötelezték – közölte Spitz Alexandra.

Az iskolai kémiaórákon meg is tanulhattuk: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Már egészen kicsi (mindössze egy százalékos!) koncentrációban eszméletvesztést és rövid időn belül halált okozhat. Veszélyessége abban rejlik, hogy belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és mintegy kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza.

A mérgezés első tünetei a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság, majd fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezik. A bőr cseresz­nyepirosra színeződése is jellegzetes tünet. Ha az egy légtérben tartózkodók közül többen is észlelnek magukon ilyen tüneteket (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség), a szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A gyors cselekvés (szellőztetés, segélyhívás) azért is fontos, mert rövid időn belül cselekvésképtelenné válhatnak a mérgezettek: izomgörcsök, eszméletlenség, ritmuszavar, majd halálos légzésbénulás állhat be.

Ez a rendkívül alattomos, veszélyes gáz tökéletlen égés során képződik, amikor a hibás, rosszul beállított, nem megfelelő füstelvezetésű, légutánpótlású kazánokban, kályhákban, vízmelegítőkben, tűzhelyekben nem ég el teljesen a tüzelőanyag. Súlyos tévhit, hogy a szén-monoxid csak a régi, széntüzelésű kályhákban keletkezhet: a legmodernebb kazánok is kibocsáthatják meghibásodás esetén, függetlenül attól, hogy gáz-, olaj vagy vegyes tüzelésűek-e. Ezért nagyon fontos, hogy már a tél beállta előtt el kell végeztetni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását (be kell engedni az ellenőrzést végző kéményseprőket, vagy külön ki is hívni a szakembereket), hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

Mit tehetünk ellene? Kattintson ide a részletekért!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik