Szórakozás

A rendőrség nem zárol számítógépeket!

internet (internet, )
internet (internet, )

Ismeretlen tettesek különböző internetes oldalakon keresztül káros tartalmú szoftvert terjesztenek.

A rendőrséghez országszerte több állampolgári bejelentés érkezett még tavaly ősszel a szoftverrel kapcsolatban. A napokban újabb ilyen jellegű bejelentések érkeztek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletére.

A sértett gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint a rendőrség zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatóak. Az üzenet szerint a gép feloldásához meghatározott összeget szükséges utalással befizetni. Az így kicsalt összegek feltehetően internetes szervezett bűnözőkhöz jutnak el.

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a rendőrség nem blokkol számítógépeket, ezen üzenetek alapján senki ne utaljon át összegeket a bankszámlájáról.

A vírus csak aktív kapcsolat esetén indul el, ezért ilyenkor az internetes kapcsolatot meg kell szakítani (a modemet kikapcsolni, vagy kihúzni az „internet” kábelt a számítógépből), és újraindítani a komputert. Ezután javasolt a fertőzött számítógép vírusirtását vagy az adatmentést és a számítógép újratelepítését elvégezni, melyhez szükséges lehet számítástechnikai szakember segítsége.

A számítógép újratelepítése után ajánlott vírusirtó programot, valamint kétirányú tűzfalat telepíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik