Szórakozás

42 hónap börtönt kapott az őrült kórházi gyilkos

A férfi a szentesi kórház pszichiátriáján verte agyon magatehetetlen betegtársát.

A vádirat szerint a férf 15 éve alkohol- és drogfüggő, agresszivitása és más tünetei miatt többször kezelték már a pszichiátrián. Tavaly télen Szentesen, egy lakókocsiban húzta meg magát, ám újabb öngyilkossági kísérlete miatt január 30-án kórházba vitték.

Agyönütötte kiabáló szobatársát

A férfi egy kórterembe került egy idős férfivel, aki korábban agyvérzést kapott és nem tudott mozogni. Éjszakánként kiabált, hangoskodott, zavarta szobatársát. A vádlottnál február 5-én hajnalban elszakadt a cérna: odament szobatársa ágyához, majd – az orvos szakértő véleménye szerint – legalább ötször ököllel arcon vágta a védekezésre képtelen embert.

A verés következtében a sértettnek eltörött az arc-, az állkapocs- és orrcsontja, és jelentős mennyiségű vért vesztett. Az ápolók a történtek után rögtön elkezdték a férfi ellátását, ám néhány óra múlva meghalt. Halálát a vérveszteség mellett vérbelehelés, fulladás okozta.

Nem bírta ki, hogy ne üssön

A férfi egy korábbi, valószínűleg gyanúsítotti vallomásában még úgy fogalmazott: “Nem bírtam ki, hogy ne üssem meg.”, ám a másodfokú tárgyaláson – ahova kéz- és lábbilincsben vezették elő – már azt mondta, nem emlékszik, hogy bántotta volna betegtársát.

Az elmeorvos szakértő véleménye szerint a gyilkos betegsége miatt közepes mértékben korlátozott, hogy felismerje tette társadalomra veszélyességét. A Szegedi Táblabíróság halált okozó testi sértés miatt bűnösnek találta a férfit, és jogerősen három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélőtábla döntésével enyhítette a Szegedi Törvényszék által első fokon kiszabott hat és fél éves büntetést. Harangozó Attila tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a törvényszék ítélete – tekintettel többek között a vádlott betegségére – eltúlzottan súlyos volt. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik