Szórakozás

Ki ölte meg az elnököt?

Unokaöccse szerint nem magányos merénylő gyilkolta meg 50 évvel ezelőtt John F. Kennedy amerikai elnököt - közölte a hét végén a The Dallas Morning News.

Az ifjabb Robert F. Kennedy – a tragikus sorsú elnök öccsének fia – a gyilkosság félévszázados évfordulója alkalmából Dallasban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen kijelentette: apja, aki JFK, majd Lyndon B. Johnson kormányának igazságügyi minisztere volt, hivatalosan támogatta ugyan a merénylet körülményeit kivizsgáló Warren-bizottság megállapítását, miszerint az elkövető egyedül cselekedett, ám kételkedett abban.

“Privát körben mindig elutasítóan nyilatkozott róla” – állította apjáról az ifjabb Robert Kennedy, aki szerint a tragikus sorsú elnök öccse “selejtesnek” minősítette a Warren-bizottság 1964 szeptemberére elkészült jelentését.

Az idősebb Robert Kennedy a fia szerint olyannyira kételkedett a jelentésben, hogy utasította az igazságügyi minisztérium nyomozóit: nézzenek utána, vajon tényleg megalapozottak-e azok az értesülések, amelyek szerint a gyilkossággal vádolt Lee Harvey Oswald kapcsolatban állt a maffiával, a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és más szervezetekkel.

A tárca munkatársai olyan telefonlistákra bukkantak, amelyek arra utaltak, hogy Oswald gyilkosa, Jack Ruby a szervezett alvilág olyan szereplőivel érintkezett, akik összeköttetésben álltak a CIA-val. Az igazságügyi miniszter igazolva látta kételyeit, ezeket azonban nem osztotta meg a nyilvánossággal. Úgy vélte ugyanis, hogy ezzel elterelné a figyelmet a polgárjogi kérdésekről, amelyek akkoriban éppen meghatározói voltak a közéletnek.

Az ifjabb Robert Kennedy 58 éves, környezetvédelmi aktivista és jogász, a harmadik az idősebb Robert és Ethel Kennedy 11 gyermeke közül. A dallasi fórumon részt vett legfiatalabb testvére, a 44 éves – Emmy-díjas televíziós rendező – Rory Kennedy is.
John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 22-én ölték meg. Öccse, az elnökségre pályázó Robert Francis Kennedy 1968. június 6-án halt meg, miután rálőtt egy palesztin merénylő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik