Szórakozás

Magyar zászlóval vonult Roger Moore elefántja

Fővárosi Nagycirkusz (Fővárosi Nagycirkusz)
Fővárosi Nagycirkusz (Fővárosi Nagycirkusz)

Trikolórt fonó fehér paripák, a Magyar Posta rövid története és egy öngyilkos bohóc, akit megver az asszony: nemzeti lett a cirkusz is.

“A cirkusz bohóc nélkül nem cirkusz! Hallatlan!” Elsőre nem értettük, miért morgolódik az idős úr a Fővárosi Nagycirkusz aktuális, úgynevezett nemzeti évadának jelmezes próbáján, hiszen a sátor közepén épp egy bohóc szerencsétlenkedett egy nála másfélszer magasabb nő körül. Amikor szembesítjük mindezzel, csak legyint. “Ez nem bohócműsor. Hol vicces ez egy felnőttnek és hol érti meg ezt egy gyerek?!” “Álljunk le, rosszak a fények!” – akasztja meg ekkor az előadást a főszereplő. “Ez nem most jön, hanem majd az öngyilkosságnál. Azt hittem, felírtátok!”

A továbbiakban a bohóc feleségül veszi a nőt, majd valamiért megpróbálja – amennyire lehet, komikusan – felakasztani magát, amikor pedig ez nem jön össze, egyszerűen elkezdi összeverni a saját arcát. Amit elkezdett, felesége fejezi be; a családon (bocsánat, párkapcsolaton) belüli erőszak vége, hogy a nő marionettként, dróton rángatja törött lábú, összezúzott urát a közönség előtt. Dittmár Roland és Németh Ágnes egyébként tényleg házaspár, vakrandin hozták össze őket, és azóta is bátran vállalják a méretkülönbséget.


Kattintson a képre, nézzen bele a próbába! – Fotó: Neményi Márton

A Fővárosi Nagycirkusz nemrég nemzeti előadó-művészeti szervezetté vált, azaz – a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. közleménye szerint – “elfoglalta méltó helyét a művészeti szférában”, a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Színház mellett. Az első nemzeti évadot magyar artistákkal ünneplik, akik azért nem lesznek sztárok – pedig megérdemelnék -, mert folyton külföldön dolgoznak – mondta Richter József, a Nagycirkusz tavaly ősszel kinevezett igazgatója.

A fenti családi drámán kívül lesznek táncoló fríz lovak, tevék, szürkemarhák és egy sztárelefánt, Sandy, aki anno Roger Moore partnere volt egy James Bond-filmben. (Ő nyitotta meg az új évadot a cirkusz előtt, egy magyar zászlóval az ormányában.) Simet László és két lány űrbéli koreográfiát adnak elő indusztriális, mozgó állványon, tánckarral és lovakkal mutatják be a Magyar Posta történetét és lesz tipikus cigánytábor, ez utóbbit vicces “cigányos” kiejtéssel konferálták fel. A március 10-ig látható gálaműsor sztárvendége Richter Flórián lesz, ő lovas akrobatáival 2008-ban Arany Bohócot kapott Monte Carlóban.

Kérdezzük a bácsit, szakértőként rendben találta-e az előadás bohócokon kívüli részét, de nem tudjuk elterelni a figyelmét. “Semmit sem ér az egész, ha nincs rendes bohócműsor. Elhiheti, tudom, mit beszélek, engem Izraelbe hívtak show-ban szerepelni” – mutogatja a bácsi egykori – valóban meggyőző – bohócportréját. “Azok ott tudják, milyen az igazi bohócműsor. Olyan, hogy – már meg ne tessék haragudni – az egyik bohóc kib’szik a másikkal.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik