sofor(960x640)(1).jpg (sofőr, volán, vezet, vezető, autós)
Szórakozás

Hallgassa ezeket, ha nem akar balesetet!

Vizsgálat bizonyítja, hogy kemény zenére megvadulnak a sofőrök. A nyugalmi szívdobogásra hasonlító ritmus a legveszélytelenebb vezetés közben.

Az autóvezetés biztonsága és a közben hallgatott zene közötti összefüggés alapján állítottak össze slágerlistát Nagy-Britanniában.

Az alanyoknak 800 kilométert kellett vezetniük különféle zenei műfajokat hallgatva, miközben műholdas technológiával nyomon követték haladásukat és vezetési magatartásukat. Győzött a papírforma, bár csak részben.

A hangosabb és gyorsabb ritmusú, a pulzust szaporázó muzsika balesetveszélyesebbé tette a vezetési stílust. A férfiakból a heavy metal hatására bújt ki az ördög. Egy női vezető pedig a hip-hop, illetve más tánczenék hallatán válik erőszakosabbá: keményebben lép a fékpedálra és gyorsabban gyorsít, mint férfi „kontrolltársa”.

Ami ellentmond a papírformának, az a klasszikus zene hatása. Ezt hallgatva vezettek a legszabálytalanabbul az alanyok.

A különböző zenék között azonban akadt bőven biztonságos is, olyan, amelynek alapritmusa hasonló az emberi szív lüktetéséhez: percenként 60-80 közötti. A toplista élére Norah Jones „Come away with Me” című dala került. Második lett Travie McCoy „Billionaire” című száma, a harmadik pedig Jason Mraz „I’m Yours” című dala. A tízes listán ezután az előadókat tekintve a következő a sorrend: Coldplay, Elton John, Justin Timberlake, Aerosmith, Radiohead, S Club 7 és Bon Iver.

A tesztet a Londoni Városi Egyetem csapata végezte, nyolc alanyt vizsgáltak, így összesen 6400 kilométernyi autóztatás után vonták le következtetéseiket – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!