Szórakozás

Nézőmilliárdos lett a Gangnam Style

Történelmet írt a dél-koreai szám: ez lett az első olyan klip pénteken, amelyet a YouTube videomegosztó portál felhasználói több mint egymilliárdszor néztek meg.

A dalt pénteken délután közép-európai idő szerint 17 óra körül már 1 milliárd 382 ezer 639-en látták.

Médiatörténelmet írt

A világjelenséggé avanzsált szám alig öt hónap alatt jutott el odáig, hogy átlépje a történelmi küszöböt. Psy dél-koreai rapper produkcióját naponta átlagosan 7-10 milliószor töltik le.

A Gangnam Style novemberben taszította le a YouTube nézettségi listájának éléről Justin Bieber kanadai tiniszenzáció Baby című számának videoklipjét, amely előzőleg mintegy 800 millió kattintással állt az élen. Psy minden valószínűség szerint még hamarabb átléphette volna az egymilliárdos küszöböt, ha a világ egyik legfejlettebb országában.

Németországban nem lenne jogvita miatt letiltva a YouTube-on a lovacskázós táncmozdulatai révén hírhedtté vált videó.
A dél-koreai rapper száma valóban világjelenséggé vált: hozzávetőleg 75 országban nézték meg egymilliónál is többen – közölte a videomegosztó portál. Paródiái is népszerűek: naponta 20 milliószor nézik meg őket.

Amerikai szakértők becslése szerint Psy produkciós cége csak a YouTube-sikernek köszönhetően mintegy kétmillió dollárt kaszált, ezer klikkelés után ugyanis két dollár jut a jogdíjak tulajdonosainak.

Obama is ropja

A Gangnam Style-t számos híresség és neves ember is “elropta” már: köztük volt Barack Obama amerikai elnök, az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun, Aj Vej-vej kínai kortárs művész vagy épp Heidi Klum szupermodell. Aj Vej-vej tánca a művészet szabadsága mellett érvelő performansz lett, amelyet nagy tömegekkel Anish Kapoor világhírű brit művész is megismételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik