Szórakozás

Pénteken végre vége! Mármint a hisztériának

24.hu
24.hu

2012. 12. 20. 12:02


Már több ízben is foglalkoztunk a világvége-teóriával, a hangulattal és a különböző álláspontokkal azzal kapcsolatban, hogy december 21-én, pénteken eljön az apokalipszis. Hétvégén véget ér a pánikroham.

Bizonyára már mindenkinek a könyökén jön ki a 2012. december 21-e. Holnaptól végre elfelejthetjük az egész mizériát, bár sokak meggyőződése még mindig az, hogy valóban valami rendkívüli dolog történik pénteken. Valljuk be, a szűk környezetünkben is találunk olyanokat, akik a lelkük mélyén kissé frusztráltak ettől a témától. Netán még magunk is félünk kicsit, biztos, ami biztos alapon.

Érdekesség! Szlovákia minden negyedik lakosa hisz abban, hogy 2012. december 21-én bekövetkezik a világvége – derült ki a TNS Slovakia közvélemény-kutató ügynökség által kedden közzétett felmérés eredményeiből. A megkérdezettek 71 százaléka úgy vélekedett, hogy ha az apokaliptikus vízió mégis valóra válna, bizonyára a mennyországba jutna. Ellenkező nézete – azaz, hogy halála után esetleg a pokolban végezné – csupán a megkérdezettek egyharmadának volt.

A felmérésben résztvevők sokkal kevésbé voltak elnézőek másokkal szemben mint saját magukkal. Többségük úgy ítélte meg, hogy a szlovák politikusok, a pénzemberek, a celebek és az újságírók is a pokolba jutnak majd. A megkérdezettek leginkább a politikusokról vélekedtek negatívan; arról, hogy minden politikus a pokolra jut, a válaszadók csaknem kétharmada van meggyőződve. A felmérésben a pénzemberek sem értek el sokkal jobb eredményt, mint a politikusok, az ő pokolra jutásukat a megkérdezettek több mint fele valószínűsíti. A médiacelebek némileg jobb megítélésben részesültek, hiszen őket “csak” a megkérdezettek egynegyede kívánta a pokolba, az újságírók pokolra jutásáról pedig minden ötödik megkérdezett volt meggyőződve.

Tömeges az érdeklődés a Drezdában őrzött maja kódex iránt, amely tartalmazza a közkeletű vélekedés szerint december 21-re világvégét jelző naptárat. A németországi város egyetemi könyvtárában kiállított maja írásos emlék iránt az állítólagos világvége közeledtével egyre nagyobb az érdeklődés. A napokban mindenekelőtt olyan látogatók keresik fel az intézményt, akik attól tartanak, hogy soha többé nem láthatják a 800 éves kéziratot – mondta Katrin Matteschk, a könyvtár szóvivője. Hozzátette: a kódex december 21. után is megtekinthető.

A látogatók száma az idén fokozatosan mind magasabbra emelkedett. Tavasszal például Világvége 2012? címmel tartottak kiállítást a 13. században keletkezett, nyírfakéregre írt kódexről és az írás megfejtésének történetéről. A könyvtár munkatársai nem bírták a rohamot, új embereket kellett felvenni, akikkel együtt alig három hónap alatt összesen csaknem 800 tárlatvezetést tartottak. A kiállítás vendégkönyve szerint Mexikóból és Guatemalából is érkeztek látogatók, hogy megnézzék a hazájuk térségében egykoron élt néptől származó emléket – mondta a szóvivő vasárnapi német sajtóbeszámolók szerint.

Szakértők szerint a kódex alapján december 21-én nem a világ ér véget, hanem a maja időszámítás egy 400 éves ciklusa, amelyet egy újabb ciklus követ.

XVI-benedek pápa (XVI. Benedek pápa)

A világvégével kapcsolatban Benedek pápa is kifejtette véleményét híveinek. Elmondása alapján nem hisz abban, hogy december 21-én elsütétülne minden, a megszokott kerékvágásban telik majd ez a napunk is. Arra kérte gyülekezetét, ne engedjék magukat megijeszteni ezekkel a jóslatokkal.

Korábban beszámoltunk arról a riogató levélről is, mely az interneten kering lassan egy éve. Ennek szövege: „2012/2013 őszén és telén Tibetben és a Föld északi féltekéjén meleg lesz. 2012.december 21-én Földünk belép az egész Naprendszerrel együtt a galaktikus „null síkba”. Ez egy létező sík, ahol nincs áram, és ahol semmilyen tárgyban nem működik az elektromosság. Az egész Földön, 2012.12.21-én 10 óra körül – Moszkvai idő szerint – néhány perc alatt elsötétül minden és teljes csend lesz. Nem lesz semmilyen fény, áram, távkapcsolat (telefon, internet), és semmi sem fog működni”.

Akkor megírtuk azt, hogy a teóriához a NASA is hozzátette a maga számításait. Szó volt már pólusváltozásról, a jégsapkák elolvadásáról, az óceán megemelkedéséről és egy legendás kisbolygó, a Niburu becsapódásáról is. A világvége-fanok ezen lehetőségek közül válogathatnak. A szakértő csillagászok szerint azonban nincs semmi globális katasztrófára utaló jel sem a Földön, sem a kozmikus környezetünkben.

naprendszer (naprendszer)

A NASA és a világ összes tudósa szinte egy emberként biztosítja a föld lakosságát: bolygónk december 21. után is tovább kering pályáján a Nap körül. Nem történik semmi rendkívüli, vagy bármely más esemény, mely katasztrófát idézne elő. Bolygónk még sokmillió születésnapot fog ünnepelni. Hozzátették: a Niburu nevű égitest létezése nem bizonyított, ha mégis a Föld felé tartana, azt már észlelték volna a csillagászok. A gyilkos bolygót az ősi sumér forrásokban tűnt fel, ám ez sem tényeken alapuló meglátás. A maja őslakosok utódai nemrég azt is cáfolták a világsajtóban, hogy naptáruk véget és 2012. december 21-én. Kutatók egyébként több olyan naptárat is találtak az ősi civilizációból, mely jóval tovább számol az ominózus időpontnál.

Tudományos alapokat tekintve tehát nincs miért aggódnunk. Így hát lehetőleg péntek reggelre is állítsuk be ébresztőóránkat, hiszen nem ártana elkésni a munkahelyünkről egy misztikus jóslat miatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.