Szórakozás

Már a maják leszármazottai is unják: nagy üzlet az apokalipszis

Már a maják leszármazottainak is elege van a világvége hisztériából.

Lassan egész iparág épül a 2012. december 21-re megjövendölt világvége jóslatra, melyet a maja kalendáriumra alapoznak. A misztikus maja naptár köré számos legenda és mítosz épül, talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna még az apokalipszis próféciáról. Sokak előtt talán még az elcsépelt világvége filmek kliséi is leperegtek. Tűzvész, pusztító meteor, özönvíz- sok minden elpusztíthatja a Földet és élővilágát. De miért pont december 21-én következne be valamelyik szörnyű kataklizma?

9gag.com

A gueatemalai és a többi közép-amerika kormányok, hatalmas bevételt és rekordszámú turistát- „világvége-rajongókat”- remélnek a világvége-láztól. Nagy üzlet tehát a maja apokalipszis. Felipe Gomez, az Oxlaljuj Ajpop maja szövetség tagja azzal támadja a guatemalai kormányt, hogy áruba bocsátotta a kultúrájukat, és véget szeretne vetni a mítosznak- írja az MTI. Szerintük a haszonlesők csak kihasználják az embereket a turizmus fellendülésének érdekében, és az egész világvége- kultusz nem szól másról csak a profitszerzésről.

Az állítólag apokalipszis idejére ugyanis számos világvége bulit, fesztivált és utazásokat szerveznek világszerte. Ezt a maja szövetség tagjai elítélik, hiszen ezt méltatlannak és tiszteletlennek tartják egy olyan kultúrával szemben, mely a legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt.

Felipe Gomez kritizálta ezeket az általa csak világvége show-nak bélyegzett rendezvényeket, melyek a maja kultúrát szégyenítik meg, jelentős anyagi profit fejében. A maja szövetség tagjai tiltakoznak a csalás, a hazugság és a tények elferdítése ellen.

A tények pedig sokkal személyesebbek és hétköznapibbak, mint bárki is gondolná. A jóslat azon alapszik, hogy ekkor ér majd véget a maja naptár egyik négyszáz éves ciklusa. De ez nem jelenti azt, hogy mindennek vége lesz. Sőt! Minden vég egy új kezdet.

A maja gondolkodásmód központjában csupán az új ciklus elérkezése szerepel. Az új szakasz markáns szemléletváltást hozhat. A következő időszámítástól sokan, sokfélét remélnek. Akik hisznek a spirituális dolgokban, egyetemes megújulásról és újfajta energiaáramlásról beszélnek. Sokan szeretetet és békét hozó új időszámításban bíznak. A maják naptára tehát pénteken véget ér. Ez nem világvége. Csak világra szóló üzlet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik