Szórakozás

Áder János fegyvert ragadott

Az afganisztáni misszió öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban - mondta Áder János, aki a magyar államfők közül elsőként ellátogatott az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonákhoz.

Az ázsiai országból hazafelé tartó úton adott, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán sugárzott interjúban a köztársasági elnök elmondta, hogy az Afganisztánban töltött napok alatt olyan élményeket kapott, amilyenekre még nem volt példa politikai pályafutása során.

Emlékeztetett arra, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő, körülbelül ezer tagú magyar kontingensnek nagyjából a fele Afganisztánban szolgál, és a misszió tíz éve alatt sem köztársasági elnök, sem hivatalban lévő miniszterelnök nem látogatta meg a katonákat. “Épp ideje volt annak, hogy tíz év teljesítményét visszamenőleg is elismerje az alkotmány szerint a hadsereg főparancsnoki jogával felruházott köztársasági elnök” – hangsúlyozta Áder János, aki látogatása során tárgyalt mások mellett Hamid Karzai afgán elnökkel és katonai vezetőkkel is.

Mindannyian elismeréssel szóltak a magyar katonákról, legyen szó a tűzszerészek, az egészségügyben dolgozók, a harctéri vagy a logisztikai feladatokat ellátók teljesítményéről – számolt be a találkozókról az államfő, aki szerint mindez öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban.

A külföldi szolgálatoknak – az afganisztáninak pedig különösen – hozadéka az is, hogy a magyar katonák olyan tapasztalatra tesznek szert, amelyet ha “ne adj’ Isten a hazájuk védelmében kellene kamatoztatni, akkor biztos, hogy jól tudnának sáfárkodni ezzel a tudással” – mondta Áder János.

Az elnök megítélése szerint Magyarország nem maradhatott ki ebből a szövetségi vállalkozásból, és természetesen minden emberélet drága, így a legjobb az lett volna, ha áldozatok nélkül sikerül teljesíteni a missziót, de ez egyetlen ott szolgáló nemzetnek sem sikerült. Hozzátette, arra kell törekedni, hogy a csapatkivonásig ne nőjön az áldozatok száma.

Jelenleg több mint 500 magyar fegyveres szolgál Afganisztánban. Közülük mintegy 230-an a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságáért felelnek. 170-en tavasszal végleg hazatérhetnek, 2014 után pedig, amikor a nemzetközi erők az ország egészének irányítását átadják a helyi erőknek, már csak jóval kevesebb magyar katona marad Afganisztánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik