Szórakozás

Nem tudja mitől allergiás? A víztől is lehet!

Az ételallergiások száma egyre nő. Egy új tanulmány szerint részben a csapvízben lévő növényvédőszer-maradványok állhatnak a jelenség mögött.

Az ételallergiások száma egyre nő, csak az Amerikai Egyesült Államokban 15 millió embert érint a probléma. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint részben a csapvízben lévő növényvédőszer-maradványok állhatnak a jelenség mögött.

A beszámoló alapján az úgynevezett diklórfenolok, a növények permetezésére és a víz tisztítására használt vegyszerek komponensei az emberi szervezetben ételallergiát idézhetnek elő. “Kutatásunk azt mutatja, hogy a magas diklórfenol-tartalmú permetszerek bizonyos esetekben meggyengítik az ételek feldolgozásának képességét, allergiát előidézve ezzel” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Elina Jerschow.

Az egyesült államokbeli lakosság egészségi állapotára vonatkozó felmérés szerint 2005-ben és 2006-ban 10 348 résztvevő közül 2548-nak a vizeletében találták meg ezt az anyagot, s belőlük 2211-et vizsgáltak jelen tanulmányban. A mintából 411 főnek étel-, míg 1016-nak környezeti allergiája volt.

Tovább olvasom a cikket!

Címkék: vízallergia

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.