Szórakozás

Tömegverekedés a Parlamentben! Videó!

Durván egymásnak estek a képviselők az ukrán parlamentben.

FRISS: Újabb tömegverekedéssel indult csütörtökön az októberi választások nyomán megalakult új ukrán parlament ülése, ezúttal az orosz nyelvű felszólalások dühítették fel a nacionalista ellenzékieket.

A Szabadság párt képviselői követelték, hogy az ukrán törvényhozásban ezentúl a képviselők kizárólag ukrán nyelven szólaljanak fel. A többségi Régiók Pártjának képviselői és a kommunista honatyák ugyanis eddig jórészt orosz nyelven beszéltek.

Vadim Kolesznyicsenko, a Régiók Pártjának képviselője viszont erre mégiscsak oroszul reagált, és ez torkollott újabb dulakodásba az elnöki tribün körül a két párt képviselői között. Kolesznyicsenko egyébként a nyáron életbe lépett kisebbségi nyelvtörvény egyik társszerzője. A jogszabályt az ellenzék elsősorban azért támadja, mert jelentős előnyöket biztosít az orosz nyelv használatának Ukrajnában.

Miután a rend helyreállt az ülésteremben, megválasztották Volodimir Ribakot, a Régiók Pártjának képviselőjét házelnöknek. Az új parlamenti elnököt a Régiók Pártja, a kommunista párt és független képviselők támogatták, az ellenzéktől senki.

Ribak házelnöki felszólalását oroszul kezdte, majd gyorsan ukránra váltott, ígéretet téve arra, hogy csakis az állam hivatalos nyelvén szólal meg ezentúl a parlamentben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy semmi kivetnivalót nem talál abban, ha egy képviselő oroszul szólal fel a törvényhozásban. Mindazonáltal – mint hozzátette – örül, hogy nem az ő jelöltsége váltott ki erőszakig fajuló vitát a képviselők között.

A zavargásról készült velvételeket itt tekintheti meg!

December 12.: Szétvágták az ukrán parlament előtti kerítést a nacionalista Szabadság párt képviselői szerdán, az új összetételű törvényhozás első ülésnapján.

A párt az október végi választások nyomán most először került be a parlamentbe. A bontást – amelyben a pártelnök, Oleh Tyahnyibok is részt vett – a nacionalisták azzal indokolták, hogy annak idején törvénytelenül húzták fel a kerítést. Véleményük szerint mivel a parlament az ukrán nép képviseletének legfelső fóruma, következésképpen a nép nem akadályozható abban, hogy az épülethez jusson. Mivel szabaddá tették a bejutást egészen az épületajtókig, különleges rendvédelmi alakulatok lezárták a bejáratokat. Emiatt viszont kinnrekedt a párt néhány képviselője, akiknek az egyik ajtót a párttársaik nyitották ki. Eközben kisebb tömegverekedés tört ki köztük és az őrség között, aminek következtében betört egy üveg és megrongálódott egy biztonsági kapu, de személyi sérülés nem történt.

A Szabadság párt tagjai első napjukon már a második verekedésbe keveredtek: rögtön az ülés elején megakadályozták ellenzéki szövetségesük, a bebörtönzött volt kormányfő, a Julija Timosenkót támogató Haza párt tagjaival együtt, hogy Haza párti színekben mandátumhoz jutott két honatya bejusson az ülésterembe, és letegye az esküt, mert nem csatlakoztak frakciójukhoz. Szemtanúk szerint a hatalom mellé szegült egyik képviselőnek a dulakodás után véres volt az arca.

A parlamentben öt frakció alakult: a Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja a legnagyobb 210 képviselővel, majd a Haza frakciónak 99, a Vitalij Klicsko ökölvívó vezette UDAR-nak (Ütés) 42, a Szabadságnak 37, a kommunisták képviselőcsoportjának pedig 33 tagja lett. Ellenzékiek pfujolással és szégyent skandálva tiltakoztak amiatt, hogy a kommunisták mégis frakciót alakíthattak, miközben egyetlen jelöltjük sem nyert egyéni körzetben, a hatályos ukrán szabályozás pedig ezt is a képviselőcsoport alakításának feltételéül szabja.

A törvényhozásnak a napirend szerint az ülés végéig meg kellene választania az új parlamenti elnökséget, és döntenie Mikola Azarov kormányfői jelöltségének támogatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik