Szórakozás

Vetélkedőt rendeztek az AIDS-világnapon

A Vöröskereszt HIV/AIDS prevenciós versenyének országos döntőjébe a Tóparti jutott.

1988 óta december 1-jén világszerte milliók emlékeznek meg azokról az emberekről, akiknek halálát HIV-fertőzés okozta. Az AIDS-világnap lehetőséget nyújt arra, hogy tudatosítsuk mindenkiben a HIV-fertőzések, AIDS-betegség, szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek összefüggését a felelős szexuális viselkedéssel – közölte a Fehérvár 24-gyel Pásztor László a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve osztályvezető főorvosa.

Éppen ezért HIV/AIDS prevenciós versenyt rendeztek középiskolások számára a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézet és a Fejér Megyei Vöröskereszt közreműködésével. A versenyen a városi középiskolák közül 11 indított csapatot, összesen 22-t.

A vetélkedőnek a tavalyi évhez hasonlóan a Kodolányi János Középiskola adott helyet. A díjak felajánlói a SAPA Fehérvár jégkorongcsapat, a COSMO Sport és Freya szépségszalon, a verseny támogatója a http://www.egeszsegorzes.hu/ (óvszer és fogkefe-automata).

A versenyt a tavalyi évhez hasonlóan a Teleki Blanka Gimnázium csapata (Kovács Paulette, Pásztor Dóra, Trimmel Dorothea) nyerte meg. Felkészítő tanáruk Kiss Ildikó és Sörös Erika védőnő.

A Vöröskereszt HIV/AIDS prevenciós versenyének országos döntőjébe jutott a Tóparti Gimnázium csapata (Szabó Eszter, Nagy Dóra, Keresztury Rebeka). Felkészítő védőnőjük dr. Keresztury Lászlóné.

Pásztor Lászó közleménye szerint Magyarországon 865, Fejér megyében pedig 21 új HIV pozitív személy került nyilvántartásba 2007. január 1. és 2012. június 30. között. A nemi úton terjedő megbetegedések közül a nyilvántartásba 55 beteg került szifilisz diagnózissal Fejér megyében ugyanebben az időszakban és 95 beteg gonorreával. Az országos számok: szifilisz 2877, gonorrea 5972.

A nem kívánt terhesség minden életkorban tragédia, de különösen az 19 éves kor alatt. Fejér megyében 2011-ben 170 tizenkilenc év alatti fiatal hölgy jelentkezett a Családvédelmi Szolgálat tanácsadásán terhesség megszakítási kérelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik