Szórakozás

Szuper mamika: szuperhőst csinált nagyijából a francia fotós

Fényes, feszülő kezeslábasban, Supermanes köpenyben pózol szupernagyiként a 91 éves, magyar születésű hölgy.

Pár évvel ezelőtt a francia fotográfus, Sacha Goldberger észrevette, hogy 91 éves nagymamája, Mamika szomorú és depressziós. Hogy feldobja őt, kitalálta, készít róla egy fotósorozatot, amin a néni szuperhős jelmezbe bújva pózol– írja a Mymodernmet magazin. Mamika vonakodva, de beleegyezett fotós unokája ötletébe- majd egyre jobban belejött a szupernagyiságba.

A  fotósorozat ötletét Mamika élete inspirálta. Mamika, azaz Frederika Goldberger, húsz évvel a II. világháború előtt született Budapesten. A náci uralom idején tíz zsidó honfitársát menekítette meg, minden nap különböző rejtekhelyekre vitte őket. A náci és a kommunista uralom túlélőjeként arra kényszerült, hogy vagy illegálisan elhagyja szülőföldjét, vagy szembenéz a halállal. Mamika az előbbit választotta, és Franciaországban telepedett le, és itt alapított családot.

“Frederikának hihetetlen humorérzéke van, vicces és cinikus, sokszor azokat is kigúnyolja, akiket szeret”– jellemezte őt unokája, Sacha Goldberger, amikor arról beszélt, miért épp egy ilyen sorozat jutott eszébe az idős hölgyről. Az elkészült fotósorozat váratlanul nagy sikert aratott, unokája még MySpace oldalt is készített nagymamájának, ahol a szupernagyinak jelenleg több mint 2200 barátja van, akiktől üzeneteket is kap.  “Te vagy az a nagymama, akiről mindig álmodtam, örökbefogadnál?” – írja egyik rajongója.

Frederika Goldberger kezdetben nem értette, miért írnak és gratulálnak neki idegenek, de később rájött, hogy története reményt és örömet ad másoknak. Újdonsült barátai emlékeztetik arra, milyen szerencsés, hogy még élhet.

Sacha Goldberger elégedett a képekkel, és leginkább azzal, hogy nagymamáján már nem látszanak a depresszió jelei. Ahogy elkezdték a fotózást, Mamika nem bírta abbahagyni a mosolygást. Az elkészült képeken jól látható, hogy a fotós nagymamája lelkesen pózol. “Mutattam neki pár pózt, ő pedig bedobta a saját ötleteit” – mondta Sacha Goldberger, aki a fotóket kreatív csapatával közösen készítette nagymamájáról.

Ajánlott videó