Szórakozás

Ki a legjobb vodkamixer Magyarországon?

Hazánk tizenkét legjobb vodka mixere bizonyíthatta kreativitását.

Jövő februárban, immáron tizenötödik alkalommal rendezik meg a Finnországban nagy hagyományokat őrző vodka kupát. A rangos verseny nemrégiben lezajlott hazai fordulóját Orosz Ákos nyerte különleges kreációival, így ő képviselheti országunkat a földkerekség 24 legkiválóbb bártendere között.

Hazánk tizenkét legjobb vodka mixere bizonyíthatta kreativitását a XV. International Finlandia Vodka Cup itthoni döntőjén. Az indulóknak long drink, aperitif és quick mix kategóriájában kellett kihozni magukból a legjobbat. Utóbbit mindenkinek ugyanazokból a meghatározott – egészen a forduló kezdetéig titkos – alapanyagokból kellett adott időn belül összeállítania, így ennél a fordulónál különösen nagy szükség volt a fantáziára. Az elmaradhatatlan prémium vodkán túl almából, chiliből, mézből, málnából és citrusfélékből is válogathattak a lelkes versenyzők.

A finomabbnál finomabb italokat külön technikai és kóstoló zsűri is értékelte. A szakértő bírák végül Orosz Ákosnak ítélték oda a megtisztelő első helyet, szoros versenyben Keresztes Ferenc és Bálint Nikolett előtt. Orosz Ákosnak külön öröm volt az elismerés, ugyanis tavaly épphogy csak lecsúszott a dobogó első helyéről az akkor hazai nyertes, Csatlós Máté mögött.

„A sors fintora, hogy tavaly éppen a legjobb barátom, Csatlós Máté előzött meg – kezdte a 26 éves mixer. – Már öt éve bártenderkedem, ebből két évet Amerikában is dolgoztam. Nagyon örülök ennek a rangos szakmai elismerésnek, és remélem, hogy méltón képviselhetem majd hazánkat a nemzetközi versenyen” – mondta szerényen Ákos, aki idén már több elismerést is bezsebelt. Így például a Magyar Koktélbajnokság győzteseként nemrégiben ő indulhatott a nemzetközi pekingi megmérettetésen, ahol long drink kategóriában az előkelő második helyezést érte el, illetve ezután Szöulban egy világbajnoki címet is sikerült elhoznia a coffee in good spirits mezőnyében.

A Moluin Rouge lenyűgöző helyszínén, az értékelés szempontjai a nemzetközi versenyhez hasonlóak voltak: a stílusjegy, a művészet, az íz és a kézügyesség számított. A jövő februári XV. Nemzetközi Finlandia Világkupán Lappföldön, Orosz Ákossal együtt a földkerekség 24 legkiválóbb bártendere száll majd ringbe a 25 000 dollár összdíjazású versenyen, a hőn áhított világszintű elismeréséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik