Szórakozás

Hét megdöbbentő fóbia – Ön mitől retteg?

24.hu
24.hu

2012. 11. 28. 10:35

Van, aki a hajtól, a virágoktól, a babáktól és a gravitációtól retteg!

A fóbia a legtöbb ember számára nem más, mint olyan félelem, melyet csak a horrorfilmekben látni. Nehéz ugyanis felfogni, hogyan okozhat egy egyszerű, hétköznapi tárgy vagy esemény fulladást, heves szívdobogást, szájszárazságot, remegést vagy másmilyen pánikreakciót.

Az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosságnak közel 9 százaléka tapasztalt már magán fóbiás tüneteket valamikor az élete során. Van, akinél ez olyan jól körülhatárolható – és általában könnyebben kezelhető – félelemben nyilvánul meg, mint a kutyáktól vagy a repüléstől való rettegés. Néhányan azonban olyan irracionális és mások számára igencsak szokatlan dologtól rettegnek, mint a röntgensugárzás vagy a láz.

A legnagyobb különbség a félelem és a fóbia között az, hogy a fóbia legtöbbször irracionális, megmagyarázhatatlan, sőt butaságnak tűnhet (ezzel gyakran maguk a fóbiások is tisztában vannak), ennek ellenére szokatlanul nagy szerepet játszik a páciens életében. A félelmekkel ellentétben már az is pánikreakciót (például pulzusgyorsulást, vérnyomás-emelkedést) vált ki belőlük, ha a fóbiát kiváltó tárgyra gondolnak, vagy éppen valami ahhoz hasonlót pillantanak meg. Ha valaki fél a kígyóktól, akkor nem szívesen megy be a hüllőházba az állatkertben; egy ophidiophobiás (azaz kígyófóbiás) azonban már akkor is rosszul lehet, ha a kígyókra gondol, vagy ha meglát egy összecsavart tömlőt, ami egy kígyóra emlékezteti őt.

A fóbiásoknak gyakran még a legegyszerűbb, hétköznapi tevékenységek is nehézséget okoznak, hiszen minden gondolatukat a fóbiát kiváltó tárgy tölti ki – akár azért, mert rendszeresen erről fantáziálnak, akár azért, mert az idejük jó részét az foglalja el, hogy megtervezzék, hogyan kerülhetik el félelmük tárgyát. A fóbiák leggyakoribb forrása valamilyen traumatikus gyermekkori élmény – az alany talán már nem is emlékszik arra, hogy mi váltja ki nála az irracionális félelmet.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.