Szórakozás

A szicíliai maffia is spórol a válságban

24.hu
24.hu

2012. 11. 27. 12:15

Az olasz pénzügyőrség megtalálta a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet pénztárkönyvét, amelyből kiderült, hogy a gazdasági válság a maffiát is takarékosságra kényszerítette.

A pénzügyőrök szerint a tíz évvel ezelőttihez képest mára a felére csökkentette a kiadásait a Cosa Nostra. A maffia mindenekelőtt a bűnszervezet tagjainak biztosított anyagiakkal spórol.

A La Repubblica című olasz napilap online kiadása pénteken közölte a Graviano klán könyvelését. A kockás füzetben vezetett pénztárkönyvet a pénzügyőrség egy palermói benzinkútnál elrejtve találta meg. A füzetlapokon a maffiacsalád a kiadásokat jegyezte fel. Így derült ki, hogy a maffia nem csak a gyilkosokat vagy a drogfutárokat fizeti, hanem a börtönbe került tagjainak családjait is segíti.

Az életfogytiglanra ítélt maffiafőnökök feleségei havi négyezer eurót kapnak. Az összeg többszöröse az olaszországi fizetési átlagnak, főleg Szicíliában, de a maffiafeleségek így is panaszkodnak. A 90-es években ennél sokkal többet kaptak, és mára még a maffia által vásárolt autóról is le kellett mondaniuk. A Cosa Nostra megvonta a gépjármű-támogatást.

Jelentősen csökkentették az alacsonyabb rangú maffiafeleségek apanázsát, mely havi 1000-1500 euró körül mozog. Csak 500 eurót kapott a pénztárkönyvet őrző és a Cosa Nostrát üzemanyaggal ellátó benzinkutas is. A pénzügyőrség szerint a könyvelés a maffia forrásainak a fokozatos apadását bizonyítja, a bűnszervezetet azonban nem fenyegeti az elszegényedés: az utóbbi hetekben a hatóságok 30 millió eurós maffiavagyont foglaltak le.

A Filippo és Giuseppe fivérpáros vezette Graviano klán központi szerepet tölt be szicíliai maffiafőnök hálózatában. Az 1994-ben letartóztatott testvérek életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, de a celláikból is irányítani és segíteni tudják embereiket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.