Szórakozás

Kilencmillió éves grillezett orrszarvút találtak

Koponyáját a vulkanikus hamu őrizte meg.

Egy orrszarvú koponyáját tárták fel Törökországban. A rinocérosz 9,2 millió éve halálra “grilleződött” a fosszíliát megőrző vulkanikus hamuban.

A leletről francia és török kutatók a PLoS ONE című folyóiratban tették közzé tanulmányukat.

A feltételezések szerint egy nagytestű, kétszarvú rinocérosz (Ceratotherium neumayeri) koponyájáról van szó, amely igen elterjedt volt az adott időszakban a Földközi-tenger keleti partvidékén – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A koponya vizsgálata során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az állatot a tűzforró, úgynevezett piroklaszt áradata sodorta el, olyan kitörési felhő, amely nem a vulkáni kráter fölé emelkedik, hanem a tűzhányó oldalán zúdul le, mégpedig nagyon nagy, sokszor 100 kilométeres óránkénti sebességgel mindent elsodorva, elpusztítva.

A talált rinocérosz szinte azonnal elpusztult. “Teste megsült a 400 Celsius-fokos vulkanikus hamuban, majd az áradat szétdarabolta tetemét, elsodorva a koponyáját 30 kilométerre a kitörés helyétől” – írták le az orrszarvú megsemmisülését a kutatók.  A tudósok arra is rámutatnak: a vulkanikus hamu igen ritkán őrzi meg a maradványokat.
“A feltárt fosszíliáknak csupán két százaléka kerül ki a vulkáni eredetű kőzetekből” – hangsúlyozzák a szerzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik