Szórakozás

Állatéleteket követelt A hobbit

A Tolkien klasszikusa alapján készített filmben szereplő állatok halála miatt tiltakoznak az állatvédők.

A hobbit-trilógiában feltűnő állatok gondozásával megbízott néhány alkalmazott a produkciós céget tette felelőssé több mint két tucat állat elhullásáért, amit szerintük elsősorban a nem biztonságos körülmények okoztak. A korábban kilépett lovászok elmondták, hogy a farm, ahol az állatokat tartották, tele volt “halálos csapdákkal”: víznyelőkkel, meredek szirtekkel.

A Peter Jackson rendezésében született produkció szóvivője hétfőn elismerte, hogy egy juh, továbbá lovak, kecskék, valamint csirkék is elpusztultak a Wellington környéki farmon, ahol mintegy 150 állatot tartottak a háromrészes film felvételei során. Hozzátette: közöttük természetes okokból elhullott állatok is voltak. Két ló halála elkerülhető lett volna, a produkciós vállalat az elhullásuk után nyomban megtette a megfelelő lépéseket a körülmények javítására – mondta el a szóvivő.

Az Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért nevű állatvédő szervezet a múlt héten egy Peter Jacksonnak küldött levélben fejezte ki aggodalmát, és bejelentette, hogy tiltakozó demonstrációkat tervez a film november végi új-zélandi, valamint decemberi amerikai és brit premierjeire.

A film szóvivője elmondta, hogy a produkciós cég már nem bérli a farmot, ott többé nincsenek a filmhez szükséges állatok. Peter Jackson a produkcióban szereplő sertések közül hármat örökbe fogadott.

Hollywoodban évek óta prioritást élvez a produkciókban használt állatok jóléte és biztonsága. Márciusban az HBO új sorozata, a lóversenyvilágról szóló Befutó törlésére kényszerült, részben amiatt, hogy három versenyló is elpusztult a forgatáson, és nem tudták garantálni, hogy többé nem fordulnak elő hasonló balesetek.

A hobbit – Váratlan utazást, a trilógia első epizódját december 13-tól vetítik a magyar mozik.

Ajánlott videó