Szórakozás

Ezrek követelték a kormány távozását

A Petr Necas vezette jobbközép kormány távozását követelte szombaton Prágában 20-25 ezer ember.

A Vencel téri kormányellenes megmozdulást a rendszerváltó bársonyos forradalom 23. évfordulója alkalmával a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja és több mint kéttucatnyi civil mozgalom szervezte.

“Ez a kormány társadalomellenes politikát folytat. Úgynevezett reformjai csak meglopják és elszegényítik a népet, ezért a kormánynak nincs joga, hogy tovább irányítsa az országot” – jelentette ki Jaroslav Zavadil, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Felrótta a kormánykoalíciónak, hogy az olyan, milliók sorsára kihatással lévő törvényeket – mint a nyugdíjreform vagy az egyházi kárpótlás – nem egyezteti kellőképpen az ellenzékkel és a társadalommal, hanem minimális többséggel elfogadtatja a parlamentben. Zavadil elmondta, hogy a szakszervezetek általános sztrájkot fontolgatnak, de ehhez egyelőre nincs többségi támogatás.

A tüntetők ezrei a nagygyűlés után az 1989-es bársonyos forradalomnak a nemzeti színházhoz közeli központi emléktáblájához vonultak, ahol a résztvevők koszorúztak, és újabb, a kormány és a mai politikai rendszert bíráló beszédek hangzottak el.
Az emlékhelyet, ahol 1989. november 17-én este az akkori rendőrség erőszak alkalmazásával feloszlatta a korábban engedélyezett, de a szocialista rendszer elleni tüntetésbe torkollott diákfelvonulást, délelőtt Václav Klaus államfő, Petr Necas miniszterelnök és más vezető cseh politikusok is megkoszorúztak.

A nap folyamán Prágában, Brünnben és néhány más nagyvárosban különféle szélsőjobboldali és kommunista tüntetések is voltak, de súlyosabb rendzavarás, összetűzés a csoportok között eddig nem volt.

Csehországban szombaton kettős ünnep van. A bársonyos forradalom évfordulóján kívül a csehek a prágai diákság 1939-es náciellenes fellépésére is emlékeznek. Az akkori tüntetést a németek szétverték, s a zavargásokban néhány diákot agyonlőttek.

“A múltat nem szabad elfelejteni. Az eseményeket mindig az adott kor összefüggéseiben kell megvizsgálni és értelmezni. Az, ami itt 1939-ben történt, megbocsáthatatlan” – jelentette ki Václav Klaus. Úgy vélte, hogy a mai történelemszemlélet sok kívánnivalót hagy maga után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!