Szórakozás

Milliók repkednek gyűjteményekre a neten

Zömmel pénzérméket gyűjtünk, de akad antik tűzoltó készülék vagy mozigépkészlet is. A legfanatikusabb gyűjtők Pest és Bács-Kiskun megyeiek.

 

Több száz érdekes gyűjteménnyel pályáztak már eddig az ismert online piactér, a Vatera  Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtőjét kereső pályázatára. A legnépszerűbbek még mindig a klasszikusok: pénzérmét, bélyeget és szalvétát gyűjtenek a legtöbben.

 

 

A szenvedélyes gyűjtők ma már online kutatnak különleges tárgyakért, internetes piactereken vásárolják meg kollekciójuk újabb és újabb darabjait, a fanatikusok akár milliókat is hajlandóak fizetni. Egy 1967-es, Kodály Zoltán arcképével ellátott 1000 forintos plakett például 1,8  millió forintért kelt el az interneten.

Akadnak egészen különleges gyűjtemények az online piactérben: felbukkant már itt 12 ezer darabos rendszámtábla-gyűjtemény, licitáltak már 30 országból származó antik tűzoltó készülékre vagy mozigépek 100 darabos gyűjteményére is.

Egy felmérés szerint tavaly a gyűjtemények  700 ezer tárgynál is többel bővültek, a legnagyobb gyűjtők pedig a 25 és 34 év közötti férfiak. Ennek a korosztálynak a tagjai kétszer annyian gyűjtenek valamit az aukciós portál adatai alapján, mint az 55 év felettiek, akik a második legaktívabb korcsoport.

A legtöbb gyűjtő Budapest és Pest megye lakosai között található, őket a Bács-Kiskun megyeiek, majd a Komárom-esztergomiak követik. Kovács Krisztina pszichológus szerint azért szeretünk gyűjteni, mert az értékes tárgyak birtoklása örömet okoz, megszerzésük pedig sikert jelent.

A celebekből álló zsűri által kiválasztott, a legelhivatottabbnak ítélt 10 gyűjteményre november 20-ig szavazhat a közönség a Vatera oldalán, hogy kiderüljön: ki Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtője, azaz ki nyeri az online piactér által felkínált 250 ezer forintos fődíjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik