Szórakozás

Kövérnek látja magát? A barátnője az oka!

barátnők (evés, evési rendellenesség, )
barátnők (evés, evési rendellenesség, )

Úgy tűnik, nem csak a média lehet hatással a nők testképének kialakulására, hanem a barátok is. A kanadai Mount Alison Egyetem kutatása szerint ugyanis a barátok véleménye jelentősen meghatározhatja, milyennek látják magukat a nők.

Úgy tűnik, hogy a lányok és nők testképükről, vagyis súlyukról, alakjukról és ruhaméretükről alkotott képét a barátaik is erőteljesen befolyásolják. Hogy kiderítsék, a nők vajon mennyire aggódnak az alakjuk miatt és ez mennyiben függ össze a baráti véleményekkel, Dr. Louise Wasylkiw és Molly Williamson 75 barátnőpárt vont be kisebb kanadai egyetemekről a kutatásba.

A tudósok megkérdezték a barátnőket, hogy milyen gyakran beszélgetnek a testsúlyról, edzésről, fogyókúrákról és az étkezésről. Emellett kifaggatták őket arról is, hogy mit gondolnak saját alakjukról, és éreznek- e valamilyen nyomást barátaik részéről az alakjukat illetően, aminek meg kellene felelniük.

Az eredmények szerint minél inkább úgy érezték a hölgyek, hogy a környezetük szerint vékonyabbnak kellene lenniük, annál jobban aggódtak a súlyuk miatt. A résztvevők ráadásul úgy gondolták, hogy a barátaik úgy ítélik meg őket, mint saját magukat. Mindemellett a nők aggodalmai azokat az aggályokat tükrözték, amelyeket barátaik éreztek. A kutatók szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a barátok legalább három folyamat során befolyásolják egymást: a testképpel kapcsolatos beszéd, a felfogás, és a vékonyság felé történő nyomás érzésében – írja cikkében a HáziPatika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik